MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de teknoloji alanında verilen teşviklerin ve yapılan yatırımların yeterince etkili olmadığını dile getirmişti. Ekonomik kalkınmada yüksek düzeyli teknolojinin aldığı payın düşük olduğu bir sır değil. AR-GE harcamalarının GSYİH’ye oranı 2004’ten bu yana ancak %0,52’den %1,01’e yükselebilmiş durumda. Bu oran OECD ülkelerinde ortalama olarak %2,4’ün üzerinde.
Bir ülkenin teknolojik yeterliliğini ve gelişim düzeyini ortaya koyabilmek için birçok farklı sektörü bir arada dikkate almak gerekiyor. Bu içerikte ise toplumun her kesimini ilgilendiren bilişim ve iletişim teknolojileri alanında Türkiye’nin ne durumda olduğunu inceledik.
Dünya Nüfusunun Yüzde 60’ının İnternet Erişimi Yok
Dünya Ekonomi Forumu’nun 2015 Küresel Bilişim Teknolojileri Raporu, ülkeleri bilişim ve iletişim teknolojileri kapasitelerinin gelişmişlik düzeyine göre değerlendiren bir çalışma. Rapora göre dünya nüfusunun %60’ının henüz internet erişimi yok ve 450 milyon insan ise herhangi bir GSM hizmet sağlayıcısının erişim alanı dışında yaşıyor. Çalışma, ülke sıralamalarını yaparken 4 kriteri göz önüne alıyor; bu kriterlerden “çevre” başlıklı ilki, ülkedeki iş çevrelerinin ve teknoloji ile ilgili mevzuatın kalitesine odaklanırken, “hazır olma” kriteri ülkedeki teknolojiye erişim için gereken finansman gücüne, dijital altyapının kalitesine ve nüfusun var olan teknolojiyi kullanma becerisine odaklanıyor. Teknolojinin “kullanım” derecesini dikkate alan üçüncü kriter ise bilişim teknolojilerinin vatandaşlar, şirketler ve kamu kurumlarınca ne derece yaygın şekilde kullanıldığını dikkate alıyor. “Etki” başlıklı son kriter ise bilişim ve iletişim teknolojilerinin ortaya çıkardığı toplumsal ve ekonomik etkiyi ölçüyor.
Türkiye’nin Bilişim ve İletişim Teknolojileri Performansı
Bu kriterlerle değerlendirmede bulunan rapora göre, listenin ilk üç sırasında Singapur, Finlandiya ve İsveç yer alıyor. 143 ülkenin dikkate alındığı sıralamanın son üç sırasında ise Çad, Gine ve Madagaskar bulunuyor. Türkiye ise bilişim ve iletişim teknolojileri gelişmişlik endeksinde 48’nci sırada yer alıyor. 2014 tarihli bir önceki raporda Türkiye 51’nci sıradaydı. Puanlamayı 7 üzerinden yapan raporda, Türkiye’nin tüm kategorilerden aldığı ortalama puan 4,4 oluyor.
Türkiye’nin raporda en başarılı olduğu alan ise 2’nci kriterin alt kategorisi olan teknolojiye erişim için gereken finansman gücü oluyor. Rapor, finansman gücü kriterindeki puanlamasını ülkedeki cep telefonu ve internet teknolojilerine erişim masraflarını ve bu sektörlerde faaliyet gösteren rekabet süreçlerinde fiyat belirleme politikalarını dikkate alarak hesaplıyor. Bu kriterde Türkiye 7 üzerinden 6,6 puan alarak Gürcistan, Ukrayna ve Finlandiya ile birlikte listede 6’ncı sırayı paylaşıyor.
Kaynaklar
Sen, doğru bilgiyi paylaş
Link panoya kopyalandı
Dijital dünyada yanlış bilginin yayılma hızı,
doğru bilgiye göre 20 kat yüksek olabiliyor.
Sen, doğru bilgiyi paylaş.