TÜİK tarafından 1 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan ve 2021 verilerini aktaran bültende yükseköğretime dair istihdam göstergeleri yer aldı. Bültene göre eğitim ve öğretim alanına göre istihdam oranı en yüksek alan sağlık ve refah oldu. Bunun yanında eğitim ya da mühendislik, imalat ve inşaat alanlarında da istihdam oranı %77,8. Lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak açıklanırken, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans alanı sağlık ve refah oldu. Aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm ise; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği olarak açıklandı. 

Lisansta İstihdam Oranı En Yüksek Alan Sağlık ve Refah

TÜİK’e göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı %71,1 olurken, bu oran ön lisans mezunlarında %63 olarak açıklandı. 
Lisansta eğitim ve öğretim alanlarında istihdam oranı en yüksek alan %82,7 ile sağlık ve refah oldu. Bu alanı %77,8 istihdam oranı ile eğitim; yine aynı oranla mühendislik, imalat ve inşaat alanları izledi. Ortalamada en düşük kayıtlı istihdam oranı ise %59 ile sanat ve beşeri bilimler oldu. Bunun yanında, her lisans alanında kadınların kayıtlı istihdam oranının erkeklerden daha düşük seviyelerde olması da dikkat çekiyor. Kadın erkek arası istihdam oranı farkında %17,3 ile sanat ve beşeri bilimler ilk sırada yer aldı. Bunun yanında, sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanlarında da kadın ve erkek lisans mezunları arasında %16,7’lik bir fark bulunuyor. 
Show more

Eğitim ve öğretim bölümlerine göre lisans mezunlarına bakıldığında ise, 2021’de kayıtlı  istihdam oranı en yüksek ilk 50 bölüm şu şekilde:
Show more

Yükseköğretimde ön lisansa bakıldığında kayıtlı istihdamda en yüksek oranlı alanlar şu şekilde: mühendislik, imalat ve inşaat (%71,3), tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (%66,0), bilişim ve iletişim teknolojileri (%65,8), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%65,2) ile iş, yönetim ve hukuk (%64,3). 
Ön lisans bölümleri dikkate alındığında ise en çok istihdam edilen bölümler: %97,1 ile paramedik, %97 ile ambulans ve acil bakım teknikerliği, %92 ile %87,9 ile endüstriyel otomasyon ve %87,6 ile elektronik haberleşme oldu.

En Çok Kazanan Lisans Bölümü Pilotaj, En Çok Kazanan Ön Lisans Bölümü Polis Meslek Eğitimi Oldu

Yayımlanan TÜİK bülteninde aynı zamanda eğitim öğretim gruplarına göre mezunların kazançları çok yüksek, yüksek, orta, düşük ve çok düşük şeklinde kategorilenmiş. Buna göre, 2021 lisans mezunlarının göre çok yüksek ve çok düşük kazanan gruplar şu şekilde:
Show more

Ön lisansta ise en yüksek kazanç grubunda yer alan ilk beş bölüm şu şekilde: polis meslek eğitimi, tarım, perakende satış ve mağaza yönetimi, marka iletişimi ve ev idaresi. 
Yine ön lisansta en düşük kazanç grubunda yer alan son 5 bölüm ise sosyal güvenlik, podoloji, ceza infaz ve güvenlik hizmetleri, üflemeli ve vurmalı çalgılar ve iç mekan tasarımı oldu. 
Diğer kazanç gruplarına ve TÜİK’in verilerinin tamamına bu linkten ulaşılabilir. 

Lisans Mezunları Ortalama 13,6 Ayda, Ön Lisans Mezunları 14,8 Ayda İlk İşlerini Buluyor

Lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak, ön lisans mezunları ise ortalama 14,8 ay olarak açıklandı. Lisans mezunlarının alanlarına göre ilk iş bulma süresinin en kısadan en uzuna olduğu alanlar şu şekilde sıralanıyor: 
Show more

Lisans mezunlarının bölümlerine bakıldığında ise en kısa sürede iş bulan bölümler: 2,4 ay ile dil ve konuşma terapisi, 3 ay ile güvenlik bilimleri, 3,4 ay ile görme engelliler öğretmenliği, 3,7 ay ile zihin engelliler öğretmenliği ve 3,8 ay ile işitme engelliler öğretmenliği oldu.
Ön lisans mezuniyet bölümleri göz önüne alındığında ise ilk iş bulma süresi en kısa olan bölüm 1 ay ile uçak gövde bakım olarak açıklandı. Ön lisans mezunları arasında en kısa sürede ilk işini bulan diğer bölümler ise şu şekilde: 2,9 ay ile polis meslek eğitimi, 3,3 ay ile paramedik, 4,3 ay ile kamu güvenliği ve asayişin sağlanması ve 5,8 ay ile mekatronik teknolojisi.