Camide Rakı İçildiğini Gösteren Fotoğraf Orijinal Değil
Katkıda Bulunanlar:
Koray Kaplıca
Koray Kaplıca
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 25 Eylül 2023 tarihinde yapılan paylaşımda camide rakı içildiğini gösteren fotoğrafın orijinal olduğu iddia edildi.

Gönderi 78 binden fazla görüntülenme 450’den fazla paylaşım almış. 

Önce Tahmin Etmeye Ne Dersin?

Sence bu iddianın doğruluk payı nedir?

İddia Nasıl Yayıldı?

Geçtiğimiz günlerde Reddit üzerinden bir kullanıcının İstanbul’da bir camide alkollü içecek fotoğrafı paylaşması kamuoyunda gündem olmuştu. Paylaşımın haberleştirilmesiyle olay büyümüş ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya paylaşımları yapan şahsın yakalandığını duyurmuştu. Söz konusu iddia da bu olayın ardından geldi. Bir sosyal medya hesabı cami içinde üzerinde dolu rakı bardağı, şalgam suyu ve peynirin olduğu bir masayı gösteren fotoğraf paylaşarak üzerine camide içki paylaşımlarıyla ilgili yorumlarını ekledi.
İddiada ekran görüntüsü olarak paylaşılan fotoğraf aslında başka bir X hesabının gönderisi. Gönderinin detayı incelendiğinde kullanıcı isminin @associationofMN olduğu görülüyor. Gönderide de “3197 tane cami var. Bu fotoğrafı 2 ay önce çektik camiyi bulsalar bile kamera kayıtları silinmiştir. Rahatız.” ifadeleri yer alıyor. X platformu üzerinden hesap incelenmek istendiğinde ise hesabın silindiği anlaşılıyor. 
Camide Rakı İçildiğini Gösteren Fotoğraf Orijinal Değil

Söz konusu iddiada yer alan fotoğraf arama motoru üzerinden tersine aratıldığında ise pek çok sayfada orijinaline ulaşılabiliyor. Fotoğrafın orijinalinde evde bir sehpanın üzerinden duran rakı ve peynir net bir şekilde görülüyor. Fotoğrafın orijinali pek çok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış. Pinterest üzerinden de ulaşılabilen fotoğraf, “Rakı içki fake story” açıklamasıyla 20 Mayıs 2020 tarihinde paylaşılmış. 
Camide Rakı İçildiğini Gösteren Fotoğraf Orijinal Değil

İddiada yer alan fotoğraf ve orijinal karşılaştırıldığında sehpa ve üzerinde yer alan ürünlerin birebir uyumlu olduğu net bir şekilde görülüyor. Söz konusu iddiada yer alan fotoğraf fotoğraf, orijinal fotoğrafın dijital araçlarla manipüle edilmesiyle oluşturulmuş. Özellikle camideki halı ve sehpanın birleştiği yerdeki detaylar fotoğrafın manipüle edildiğini net bir şekilde gösteriyor. 
Camide Rakı İçildiğini Gösteren Fotoğraf Orijinal Değil

İddia YANLIŞ

Bir X hesabı tarafından 25 Eylül 2023 tarihinde yapılan paylaşımda camide rakı içildiğini gösteren fotoğrafın orijinal olduğu iddia edilmişti. 
Fotoğraf görsel manipülasyon araçlarıyla oluşturulmuş. 
Orijinal fotoğrafta bir evde çekilen sehpa üzerindeki rakı, şalgam ve peynir fotoğrafının arka planı cami olarak değiştirilerek manipüle edilmiş. 

Sonuç olarak;

Camide rakı içildiğini gösteren fotoğrafın orijinal olduğu iddiası yanlış.