EctoLife “Yapay Rahim Tesisi” Gerçek mi?
İddia şöyle;

Bir Twitter sayfası tarafından 17 Aralık 2022 tarihinde yapılan paylaşımda “yapay rahim tesislerinde” bebek üretilmeye başlandığı iddia edildi

İddia 800’den fazla beğeni, 20’dan fazla paylaşım ve 1700’ün üzerinde görüntülenme almış. 

Önce Tahmin Etmeye Ne Dersin?

Sence bu iddianın doğruluk payı nedir?

Benzer iddialar sosyal medyada dünya genelinde paylaşılıyor. 

İddialardaki “Yapay Rahim Tesisi” Gerçek mi?

Sosyal medyada viral nitelik kazan iddialarda aslı bir YouTube videosundan alınan görseller paylaşılarak “%100 yapay insan” üretmek üzere EctoLife isimli bir “yapay rahim tesisi” kurulduğu ve tesisin 30 bin yapay bebek üretmek için faaliyete geçtiği iddiaları yer alıyor.
EctoLife “Yapay Rahim Tesisi” Gerçek mi?

İddialarda yer alan görüntüler, YouTube’da Hashem Al-Ghaili isimli bir kullanıcı tarafından 9 Aralık 2022 tarihinde “EctoLife: The World’s First Artificial Womb Facility” başlığı ile paylaşılmış ve 1,4 milyonun üzerinde görüntülenmiş. 8 dakikalık videoda, anne rahminin dışında yapay şekilde üretilen bebeklerden oluşan animasyonların yer aldığı görülüyor. 
EctoLife “Yapay Rahim Tesisi” Gerçek mi?

Videoyu paylaşan Hashem Al-Ghaili kendine ait internet sitesinde kendini şöyle tanıtıyor:
“Hashem Al-Ghaili, Berlin, Almanya'da yaşayan bir yapımcı, film yapımcısı ve bilim iletişimcisidir. Mesleği moleküler biyolog olan Hashem, bilime olan bilgisini ve tutkusunu sosyal medya ve video içeriği aracılığıyla halkı eğitmek için kullanıyor.”
Hashem Al-Ghaili, konuyla ilgili yayınladığı basın açıklamasında EctoLife’ı bir konsept olarak tasarladığını ve bu tarz bir çalışmanın çeşitli nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftlere yardımcı olabileceğini belirtmiş. Basın açıklamasıda konseptin detaylı bir şekilde açıklandığı görülse de, konunun gerçekleşme amacı taşıyan bir proje olmadığı ve arkasında bir şirket olan bir çalışma olmadığı görülüyor. Tasarımın gerçek hayata adapte edilmesi amacıyla yürütülen bir faaliyet bulunmuyor. 
EctoLife “Yapay Rahim Tesisi” Gerçek mi?

EctoLife “Yapay Rahim Tesisi” Gerçek mi?

Al-Ghali, Reuters’a “EctoLife tesisinin gerçek olmadığını, böyle bir şirketin gerçekte bulunmadığını ve çalışmanın bir konsept olarak yapıldığını” belirtmiş. 
EctoLife “Yapay Rahim Tesisi” Gerçek mi?

İddia daha önce Reuters ve Anadolu Ajansı Teyit Hattı tarafından da incelenmiş

İddia YANLIŞ

Bir Twitter sayfası tarafından yapılan paylaşımda “%100 yapay insan” üretmek üzere EctoLife isimli bir “yapay rahim tesisi” kurulduğu ve tesisin 30 bin yapay bebek üretmek için faaliyete geçtiği iddia edilmişti. Ancak “EctoLife” gerçek bir şirket değil ve böyle bir faaliyet yürütmüyor.

Sonuç olarak;

“%100 yapay insan” üretmek üzere EctoLife isimli bir “yapay rahim tesisi” kurulduğu ve tesisin 30 bin yapay bebek üretmek için faaliyete geçtiği iddiası yanlış.