İddia şöyle;

Bir Twitter hesabının deprem ardında paylaştığı gönderide “7777” numarasına, “Neredeyim” mesajı gönderilerek konum bilgilerinin yetkililere bildirilebildiği iddia edildi.

Türkiye’de bazı iletişim operatörlerinin konum bilgilendirme servisi bulunuyor.
Bulundukları konumun bilgilerinizden emin olmayan Turkcell aboneleri 2222’ye “Neredeyim” yazılı kısa mesaj göndererek konumlarını öğrenebiliyor. Vodafone aboneleri ise Neredeyim servisini sms üzerinden kullanamıyor. Vodafone kullanıcıları 7016 numarasını arayarak o anda bulundukları konumun, il-ilçe-mahalle bilgisini dinleyebiliyor.  
Herhangi bir operatörden 7777’ye ya da 2222’ye atılacak tek bir mesaj konumun arama kurtarma ekipleri ve yetkililere bildirilmesi için yeterli değil. Doğal afetlerde ihtiyaç anında arama kurtarma ekipleri ve yetkililere konum bildirebilmek için, İçişleri Bakanlığı’nın ‘AFAD Acil Çağrı’ uygulaması ile acil çağrı başlatılabilir. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabının deprem ardında paylaştığı gönderide “7777” numarasına, “Neredeyim” mesajı gönderilerek konum bilgilerinin yetkililere bildirilebildiği iddia edildi. Herhangi bir operatörden 7777’ye atılacak tek bir mesaj konumun arama kurtarma ekipleri ve yetkililere bildirilmesi için yeterli değil. Turkcell aboneleri 2222’ye “Neredeyim” yazılı kısa mesaj göndererek konumlarını öğrenebiliyor. Vodafone aboneleri ise Neredeyim servisini sms üzerinden kullanamıyor. Vodafone kullanıcıları 7016 numarasını arayarak o anda bulundukları konumun, il-ilçe-mahalle bilgisini dinleyebiliyor. Doğal afetlerde ihtiyaç anında arama kurtarma ekipleri ve yetkililere konum bildirebilmek için, İçişleri Bakanlığı’nın ‘AFAD Acil Çağrı’ uygulaması acil çağrı başlatılabilir.

Sonuç olarak;

7777'ye, “Neredeyim” mesajı gönderildiğinde konum bilgilerinin yetkililere bildirildiği iddiası yanlış.