ABD Hükümetinin COVID-19 Aşısı Üreten Şirketlere Aşıların Yan Etkileri Nedeniyle Açılacak Davalardan Muaf Olma Hakkı Verdiği İddiası Doğru mu?
PolitikaSağlık
İlk yayın :
22 Aralık 2020
Bir Facebook sayfası tarafından 18 Aralık 2020 tarihinde yapılan paylaşımda ABD hükümetinin COVID-19 aşısı üreten Pfizer ve Moderna şirketlerine aşıların yan etkileri nedeniyle açılacak davalardan muaf olma hakkı verdiği iddia edildi. Gönderi 82 binden fazla görüntülenme 570’ten fazla paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
ABD hükümetinin Kovid-19 aşısı üreten Pfizer ve Moderna şirketlerine aşıların yan etkileri nedeniyle açılacak davalardan muaf hakkı verdiği belirtildi.
ABD hükümeti COVID-19 Aşısı Üreten Şirketlere Davalardan Muaf Olma Hakkı Verdi mi?
Aralık 2005’te 43. ABD Başkanı George W. Bush tarafından imzalanan “The Public Readiness and Emergency Preparedness Act” (PREPA) başlıklı kanuna göre Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı (Secretary of Health and Human Services) tarafından ilan edilebilen kamu sağlığıyla ilgili acil durumlarda ilaç ve aşı üreten firmalara geniş ölçüde bir dokunulmazlık sağlanabiliyor.
17 Mart 2020’de ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Alex Azar COVID-19 nedeniyle kamu sağlığıyla ilgili acil durumu resmîleştirerek kanunu yürürlüğe sokan PREP ilanını yayınlamış. Bu deklarasyonda Nisan, Haziran, Ağustos ve Aralık’ta bazı değişiklikler de yapılmış.
İlanda sağlanacak dokunulmazlığın kapsamı konusunda Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı’nın yetkilendirildiği açıkça belirtilmiş.
Bu ilanla, şirket tarafından "kasıtlı suistimal" olmadığı sürece, aşılar ve tedaviler gibi kritik tıbbi malzemeleri üreten veya dağıtan şirketlere yasal koruma sağlama sağlanmış. İlanda bu koruma 1 Ekim 2024’e kadar devam edeceği belirtilmiş. Acil durum ilanının erken bitmesi durumunda ise yasal koruma da o tarihte sona erecek.
Bu da önümüzdeki dört yıl boyunca bu şirketlere, COVID-19’u tedavi etmek veya virüsten korumak için üretilen ürünlerin idaresi veya kullanımıyla ilgili yaralanmalar nedeniyle “mahkemede maddi tazminat davası açılamayacağı” anlamına geliyor.
Federal kurumların önerilen ve nihai idari düzenlemelerini yayınlayan ABD federal hükümetinin günlük yayını olan “Federal Kayıt” bilgileri incelendiğinde ilgili yasanın hükümlerinin 4 Şubat 2020 tarihi itibariyle geçerli olacağı da belirtilmiş.
Neden Koruma Yasası Çıkarıldı?
Dallas Çalışma ve İstihdam Avukatı Rogge Dunn’un açıklamalarında kapsamlı bir dokunulmazlık yasasının çıkarılması çok nadir olduğunu ve ilaç şirketlerine yasalar kapsamında genellikle fazla sorumluluk koruması sunulmamakta olduğunu belirtmiş.
Dunn, benzeri görülmemiş korumanın hızlandırılmış zaman çizelgesi ile ilgili olduğunu ve hükümetin aşıyı normalde yapıldığından dört veya beş kat daha hızlı geliştirilmesini istediğinde, üreticilerin de milyonlarca dolarlık davalardan korumaya ihtiyacı olduğu gerekçesi ile yasanın çıkarılmış olabileceğini belirtiyor.
Aşıdan Doğabilecek Zararlar ile İlgili Bir Önlem Alındı mı?
ABD hükümeti, aşılamanın ardından kötü yan etkilerin görülmesi durumunda, halkın bazı zararları telafi etmeleri için alternatif bir yöntem ortaya koymuş. ABD PREP Yasası altında, yasa ile korunan şirketlerden biri yüzünden ciddi şekilde yaralanan uygun kişilere fayda sağlayan Karşı Önlemler Yaralanma Tazminat Programını (CICP) oluşturmuş. Bu şekilde koruma yasası ile oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmeye çalışılmış.
Sonuç:
İddia DOĞRU
ABD hükümetinin COVID-19 aşısı üreten Pfizer ve Moderna’nın da dahil olduğu şirketlere aşıların yan etkileri nedeniyle açılacak davalardan muaf olma hakkı veren bir yasayı yürürlüğe soktuğu bilgisi resmî belgelerden doğrulanıyor. Bu yasayla, şirket tarafından "kasıtlı suistimal" olmadığı sürece kritik tıbbi malzemeleri üreten veya dağıtan şirketlere yasal koruma sağlama yetkisi veriliyor. Uzmanlar tarafından bu olağanüstü yasanın çıkarılma sebebinin aşı üretimi ve aşılama sürecini hızlandırmak olduğu düşünülüyor. Hükümet halkı olası yan etkilerden doğabilecek mağduriyetlere karşı korumak için alternatif sistemler de ortaya koymuş.
Sonuç olarak;
ABD hükümetinin COVID-19 aşısı üreten şirketlere aşıların yan etkileri nedeniyle açılacak davalardan muaf olma hakkı verdiği iddiası
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Süper Seçim Yılı 2024: Algı Savaşları ve Dezenformasyon
Müslüman Ülkelerin Nüfusu ve Dünya Üretimindeki Paylarıyla İlgili İddialar Doğru mu?
Türkiye’nin 2023 Duygu Karnesi: Stresli ve Kaygılı
Fotoğraf ABD Askerlerinin Vietnam Tahliyesini mi Gösteriyor?
Video Abraham Lincoln Uçak Gemisi’nin Kaçışını mı Gösteriyor?
Video ABD Uçak Gemisinin Husiler Tarafından Vurulduğunu mu Gösteriyor?
Minik Kuşlar Bluesky'a Uçuyor
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Ekonomi Yönetimi: Enflasyon ve Faiz Sarmalı
Görsel ABD Seçimlerinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı'na Oy Atıldığını mı Gösteriyor?
Fotoğraf ABD’ye Ait Bir Uçak Gemisine Yapılan Saldırıdan Sonra mı Çekildi?