İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 23 Mayıs 2022 tarihinde yapılan bir paylaşıma göre, Alman Bild gazetesinin Ukraynalı mültecilerin Rus bayrağı yakmaya çalışırken yanlışlıkla evi yaktığına dair bir haber yaptığı iddia edildi

İddia özellikle Rusça paylaşım yapan hesaplar tarafından yoğun olarak paylaşılıyor. 

İddianın Kaynağı Ne?

Weibo.com adlı internet sitesinde iddiadaki görselin video hâli bulunabiliyor. 

Videonun üst kısmında yazılanlara göre, Ukraynalı mültecilerin bir Tesla bobini yardımıyla Rusya bayrağını yakmaya çalışırken evi yaktığını belirtiyor. Videoda ise, bir Tesla bobinin önce Rusya bayrağını yaktığı, daha sonra da çatısı yanan bir ev ve yanan bir evin içinde genç bir kızın ağlayarak Almanca röportaj verdiği görülüyor. Videonun sağ üst köşesinde Bild logosunu görmek mümkün. Ayrıca konum olarak Almanya’nın Sachsen-Anhalt eyaletinin Wulfen şehri olarak belirtilmiş. Tarih olarak da 10 Mayıs 2022 yazıyor. 

Bild Gazetesinin Böyle Bir Haberi Var mı?

Bild gazetesinin baş editör yardımcısı Timo Lokoschat, Twitter’da benzer bir iddianın altına yorum yapmış. Yorumda ise Bild’in böyle bir haber yapmadığını ve haberin tamamen sahte olduğunu belirtmiş. 

Bunun yanında iddiadaki videoda röportaj yapan kızın olduğu kısım, Bild’in bir yıl önceki bir yangın haberine ait. Habere Bild’in Youtube hesabından ulaşmak mümkün.   

Haber incelendiğinde haberdeki genç kızın iddiadaki aynı kız olduğu görülebiliyor. 

Habere göre, Natalie adlı genç bir kadının annesinin cenazesinden 4 gün önce evi yanmış. Haber bir yıl önceye yani Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından çok daha öncesine ait. Ayrıca haberde Ukraynalı mülteciler hakkında bir bilgi belirtilmiyor. 
İddiadaki görselde çatısı yanan ev ise bir Youtube hesabının 8 yıl önceki bir paylaşımına ait. Paylaşımda ise Walluf/Almanya’da yanan bir ev olduğu belirtiliyor.

İddianın geçtiği 10 Mayıs 2022 tarihinde ve yakın tarihlerde ise, iddiadaki videoda yazan Sachsen-Anhalt eyaletinde 9 Mayıs ve 11 Mayıs 2022 tarihleri arasında polis raporlarında herhangi bir yangın ihbarı bulunmuyor. 
Bild’in internet sitesinde “Ukraynalı Mülteciler” diye arama yapıldığında 10 Mayıs ya da yakın tarihlerde buna benzer bir haber de bulunmuyor. 

İddia AFP tarafından da incelenmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, Bild gazetesinin Ukraynalı mültecilerin Almanya’da Rus bayrağı yakmaya çalışırken evi yaktıklarına dair haber yaptığı iddia edildi. Bild baş editör yardımcısı Timo Lokoschat böyle bir haberin olmadığını belirtmiş. Video çeşitli internet aramalarında incelendiğinde, iddiada geçen görselin bir Youtube hesabında 8 yıl önce paylaşılan bir yangın görüntüsünden kesit olduğu anlaşılıyor. Ayrıca iddiadaki videoda ağlayarak röportaj veren genç kadını içeren bölümlerin de bir yıl önce Bild’in bir yangın haberinden alındığı görülüyor. İddiada belirtilen tarihte ve yerde polis raporlarında herhangi bir yangın bilgisi de yer almıyor. 

Sonuç olarak;

Alman Bild Gazetesinin Ukraynalı mülteciler hakkında paylaşımdaki gibi haber yaptığı iddiası yanlış.