Bir Twitter hesabı tarafından 10/07/2019 tarihinde yapılan bir paylaşımda, Atatürk’ün cenaze namazının Yeni Cami’de kılındığı iddia edildi. Benzer iddialar özellikle her yıl 10 Kasım’da yayılmaya devam ediyor. İddia, daha önce Malumatfuruş tarafından da ele alınmış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Cenaze Namazı 19 Kasım 1938 Eminönü Yeni Cami

Atatürk’ün Cenaze Namazı Nerede Kılındı?
10 Kasım 1938’de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin 15. yılında yaşamını yitirdi. Haber, o gün öğle saatlerinde bir spikerin sesinden Ankara Radyosu aracılığıyla Türkiye ve dünyaya ilan edilirken Dolmabahçe’de, Milli Savunma Bakanlığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı kurumlarda bayraklar çoktan yarıya indirilmiş ve durum sezilmişti. Türkiye’yi yas duyguları bürümeye başlarken, genç Cumhuriyet’in hükümetinin metaneti sağlayarak güvenliğini ve siyasi geleceğinin istikrarını koruması, cenaze törenleri ve gelecek günleri planlamada birinci önceliği hâline geldi.
Mustafa Kemal için halk tarafından ülkenin birçok yerinde takip eden haftalar boyunca birçok anma düzenlenirken, hükümet tarafından gerçekleştirilen resmi cenaze merasimleri başta Cumhuriyet’in yasını yansıtmak ve sonra da genç Cumhuriyet’in güvenliğinden emin olmak kaygılarını taşıyordu. Henüz 11 Kasım’da Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yemin eden İsmet İnönü oy çokluğu ile yeni Cumhurbaşkanı seçildi. 12 Kasım’da düzenlenen yeni hükümetin ilk toplantısında, gündem cenaze törenleriydi. Toplantıda cenaze törenlerinin nasıl düzenleneceği, önlemler ve Ankara’da düzenlenecek cenaze töreninin 21 Kasım’da olacağına karar verildi. 13 Kasım’da “Atatürk’ün cenazesinin kendisine layık bir Anıtkabir yapılıncaya kadar Etnografya Müzesinde kalması” kararı verildi.
10 Kasım’da duyurulduğu üzere, Atatürk’ün naaşı şimdilik Etnografya Müzesi’nde bulunmak üzere Ankara’ya nakledilmeden, 3 gün boyunca Dolmabahçe Merasim Salonu’nda kurulan katafalkta halk tarafından ziyarete açık olacaktı. 3 günlük ziyaret 16, 17 ve 18 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi.
19 Kasım 1938’de naaşın Ankara’ya taşınmasından önce, takip edilecek güzergah üzerinde cenazenin görülebileceği neredeyse her alan İstanbul halkı tarafından doldurulmuş; insanlar, sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlamıştı. O gün naaş hareket etmeden önce Dolmabahçe salonunda toplanan protokol ve aile arasında; İmam Şerafettin Yaltkaya, müezzinler Hafız Yaşar ve Hafız İsmail ile cenaze namazı kılındı.

Cenaze kortejinin takip edeceği güzergah; Tophane, Karaköy, köprü yolu, Eminönü Meydanı, Bahçekapı, Sirkeci, Salkımsöğüt, Gülhane Parkı ve Sarayburnu’ydu. İddialarda cenazenin Yeni Cami’de kılındığını gösterdiği iddia edilen fotoğraftaki kalabalık cenaze namazını değil, aynı gün ilerleyen saatlerde naaşın Eminönü’nden geçişini izleyen kalabalık bir grup insanı gösteriyor.
O sırada Yeni Cami minaresine çıkanların içinde gazeteci Zekeriya Sertel de bulunuyor. Sertel, anılarında o günü şöyle anlatmış:
"Cenazenin kaldırılacağı gün, bütün şehir halkı erkenden sokaklara dökülmüştü. Dolmabahçe’den Sultanahmet’e giden yol daha sabahtan Atatürk’e son saygı ödevini yapmak isteyen insanlarla dolmuştu. Eşimle ben cenaze alayını daha iyi görebilmek için Yeni Cami minarelerinden birinin birinci şerefesine çıkmıştık. Karaköy’e kadar her yer insanla doluydu. Nihayet köprünün Karaköy ucundan cenaze alayı göründü. En önde elinde siyah şapkasıyla başı açık yürüyen Celal Bayar, arkasından top arabasında Atatürk’ün tabutu. Arkasından tekbir sesleri, matem havası çalan askeri muzika. Ve sonra gençler, öğrenciler ve bir karabulut yığını halk yığınları… Aşağıdan ilahi sesleri ve hıçkırıklar yükseliyordu."
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, Atatürk’ün cenaze namazının Yeni Cami’de kılındığı iddia edildi. Atatürk’ün cenaze namazı, yoğun kalabalıklar arasında hadiseler çıkmasından endişe edilerek 19 Kasım 1938 sabah saatlerinde, Dolmabahçe’de naaşın üç gün süre ile halkın ziyaretine açık olmasından sonra aile ve protokolün katılımı ile, Şerafettin Yaltkaya imamlığında kapalı bir grup arasında gerçekleştirildi. Dolayısıyla Atatürk’ün cenaze namazının kılınmadığı iddiası doğru değil ve namaz Yeni Cami’de değil Dolmabahçe Merasim Salonu’nda kılındı.

Sonuç olarak;

Atatürk’ün cenaze namazının Yeni Cami’de kılındığı iddiası yanlış.