Bir Twitter hesabı tarafından 27 Mayıs 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Aziz Sancar’ın Prof. Dr. Mehmet Toner’in kanser tedavisi ile alakalı tweet paylaştığı iddia edildi. Tweet’in içinde Prof. Dr. Mehmet Toner tarafından kanser tedavisinde yeni bir tekniğe yönelik iddialar da yer alıyor. Gönderi, 20 binin üzerinde retweet ve 90 binin üzerinde beğeni almış. Söz konusu hesaptan paylaşılan tweet aynı zamanda Twitter kullanıcıları tarafından da 600’ün üzerinde alıntılanmış. Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Toner, 3 saniye içinde 100 milyar hücre içinden kanserli hücreyi bulan bir teknik geliştirdi. Tıpta çığır açan bu çalışmasıyla kanser hastalarına umut oldu. Medyanın ilgi duymadığı habere biz ilgi duyalım.

Paylaşım Aziz Sancar’a mı Ait?
Söz konusu Twitter hesabından yapılan paylaşımlara yönelik iddialar sıklıkla paylaşılıyor. @AzizSancarProf adıyla açılan bu hesap, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın kendisine ait sanıldığından da yüksek etkileşim alıyor. Doğruluk Payı tarafından daha önce yapılan analizlerde de Aziz Sancar isimli hesaplar tarafından paylaşıldığı için gündem olan bazı tweet örnekleri görülebilir.

Ancak söz konusu paylaşımın yapıldığı Twitter kullanıcısının açıklama kısmında, hesabın parodi olduğu açıkça belirtilmiş. Aziz Sancar’ın resmi Twitter hesabının adı ise @AzizGwenSancar.

Söz konusu hesap tarafından paylaşılan tweet Fatih Altaylı’nın HaberTürk’te yayınlanan yazısında ve Independent Türkçe’de Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta tarafından hazırlanan haberde de yer almış. Bu gibi örnekler sahte hesapların da gerçek kişilermiş gibi algılanmasının oldukça yaygın olduğuna işaret ediyor.

Prof. Dr. Mehmet Toner’in Kanserli Hücreyi Bulan Bir Teknik Geliştirdi Mi?
Türk biyomedikal mühendisi Mehmet Toner, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahi bölümünde ve Harvard-MIT sağlık bilimleri ve teknolojileri programında profesörlük yapmış. Toner, belirli kriyobiyoloji ve biyo-koruma alanlarına ve daha geniş biyomedikal mühendisliği alanına buluşlar, kitaplar ve dergi yayınları şeklinde çeşitli katkılarda bulunmuş.
İTÜ Bilim ve Teknoloji Söyleşileri’nin konuğu olan Prof. Dr. Mehmet Toner, konuşmasında kanser teşhisi ve tedavilerine yönelik çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Söyleşinin tamamına bu linkten ulaşılabilir.

Prof. Dr. Mehmet Toner’in üzerinde çalıştıklarını ifade ettiği kanser tedavisi ile ilgili açıklamalarında şu ifadeler yer alıyor:
“Kanserde bizim yaptığımız çalışma, kanserin yayılma hızına dair. Biliyoruz ki kanser kandan yayılıyor. Ve kanser yavaş yavaş insanın fizyolojisini ele geçiriyor. Maalesef bağışıklık sistemi zayıflıyor ve kanser savaşı kazanıyor. Vücudumuzda 35 trilyon civarında hücre var. Bunun %85’i kan hücresi. Bu hücrelerin içerisinde belki birkaç tane kanserli hücre dolanıyor. Bizim geliştirdiğimiz teknik bu kanser hücrelerini bulmaya yarıyor. Bugün yaptığımız çalışmalarda biz 300 milyon hücreye bir saniyede bakabiliyoruz. Yani bütün Amerikan nüfusunu düşünürseniz Amerika’da bir insanı bir saniyede buluyoruz. 6-7 milyar dünya nüfusu derseniz 10-20 saniye içerisinde bütün dünyadaki bir insanı buluyoruz. 300 milyon üstünde hücreye bir saniyede bakıp bunun içerisinden kanserli hücre varsa bunları ayırabiliyoruz."
Söyleşide ifade ettiği üzere Prof Dr. Mehmet Toner, 300 milyon hücreyi bir saniye gibi kısa bir sürede tarayarak kanserli hücreyi bulabildiklerini söylüyor. Toner, aynı zamanda pandemi döneminde mRna teknolojilerinin de aslında kanser tedavisi için yapılan çalışmalar sebebiyle geliştiğini belirtiyor. Kanser, Covid-19’dan çok daha komplike bir hastalık olduğu için bu alanda mRna kullanımında henüz büyük başarılar elde edilmediğini, ancak on yıllardır üzerine çalışılan bir teknolojinin birikiminin Covid-19 aşısının 9 ay gibi bir sürede geliştirilmesine yaradığı da belirtiliyor.
İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Twitter hesabında yapılan paylaşımda Prof. Dr. Aziz Sancar’a ait olduğu iddia edilen bir tweet yer almıştı. Paylaşımda içinde Prof. Dr. Mehmet Toner tarafından kanser tedavisinde yeni bir tekniğe yönelik iddialar da bulunuyor. Paylaşımın yapıldığı @AzizSancarProf hesabı parodi bir hesap. Aziz Sancar’ın resmi twitter hesabının adı ise @AzizGwenSancar. Söz konusu parodi hesap tarafından yapılan paylaşımlar sık sık çeşitli kullanıcılar tarafından da paylaşılıyor ve yorumlanıyor. Buna karşın, paylaşımın içinde yer alan Prof. Dr. Mehmet Toner’in üzerinde çalıştığı yeni kanser teşhisi teknikleri ile ilgili iddialar ise doğru. İTÜ Bilim ve Teknoloji Söyleşileri’nin konuğu olan Toner, konuşmasında 300 milyon hücreyi bir saniye gibi bir sürede tarayarak kanserli hücreyi bulabildiklerini söylüyor.

Sonuç olarak;

Prof. Dr. Aziz Sancar’a ait olduğu iddia edilen ve Prof. Dr. Mehmet Toner’in kanser teşhisi çalışmalarını içeren paylaşım kısmen yanlıştır.