İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 29 Mart 2020 tarihinde yapılan paylaşımda Barack Obama’nın Atatürk portresini takdim ettiği iddia edildi. 

İddia sosyal medyada yayılmış. 

Barack Obama’nın Atatürk’ün Portresini Takdim Ettiği Video Gerçek mi?

Uzun yıllardır internette dolaşımda olan bir videoda, Atatürk’ün Obama’nın takdimiyle dünyadaki en iyi lider seçildiği iddia edildi. Videoda, konuşma ardından Obama ile yanındaki kişinin Atatürk portresi açtığı görülüyor. 
Video birkaç yıldır dolaşımda olduğu için videonun eski olduğu anlaşılabiliyor. Anahtar kelimelerle Youtube’da “Barack Obama Unveils Portrait” yazıldığında 2018 yılına ait Obama’nın portesini gösterdiği birçok videoya ulaşılabiliyor. Videolar, iddiada paylaşılan Atatürk portresinin açılma sahnesine kadar eşleşiyor. Tören, Obama Foundation’ın resmi Youtube hesabından da paylaşılmış. Ayrıca törenin tamamına da Youtube üzerinden ulaşmak mümkün.
30’uncu dakikada görüldüğü üzere Barack Obama portreyi açıyor. Fakat burada Atatürk’ün değil kendisinin portresi bulunuyor. 

Tören BBC Türkçe tarafından da haberleştirilmiş. Metinde Ulusal Portre Galerisi'nde eski ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama’nın portrelerinin takdim edildiği belirtilmiş. Video ve haberlerden de doğrulandığı üzere, Barack Obama videoda Atatürk’ün portresini değil kendi portresinin açılışını yapmış. Atatürk’ün fotoğrafı videoya görsel manipülasyon yöntemleriyle eklenmiş. 

Doğrulama kuruluşları Teyit ve Malumatfuruş da iddiayı incelemiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabından yapılan paylaşımda Barack Obama’nın Atatürk’ün portresini takdim ettiği videonun gerçek olduğu iddia edilmişti. İddia incelendiğinde ise videonun Ulusal Portre Galerisi’nde Obama’nın portresinin takdim töreninde çekildiği görünüyor. Atatürk videoya görsel manipülasyon yöntemiyle eklenmiş. 

Sonuç olarak;

Barack Obama'nın törende Atatürk’ün portresini takdim ettiği iddiası yanlış.