Bir Instagram sayfası tarafından 14 Ekim 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda deodorantların meme kanserine yol açtığı iddia edildi. Gönderi 5000’den fazla beğeni aldı.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
“Deodorantların Meme Kanserine Neden Olduğu Kesin Bir Şekilde Kanıtlandı”

Deodorantlar Kansere Neden Olabilir mi?
Yapılan bilimsel çalışmalar deodorantlar ile kanser arasında bir ilişkinin olabileceğini ortaya koyuyor. Burada temel nokta, deodorantlarda bulunan alüminyum tozu. Yakın zamanda yayımlanan bir çalışma alüminyuma sürekli maruz kalmanın belirli organlarda birikmeye sebep olduğu tespit edilmiş. Fareler üzerinde yapılan deneylerde alüminyumun kanserojen özellikleri de tespit edilmiş durumda. Alüminyumun hücrelere girerek kanserli dokuların %90’ında bulunan kromozom istikrarsızlığına yol açabilecek bir kanserojen madde olarak görülebileceği ifade edilmiş.
Fakat bunun gerçekleşmesi için çok ciddi şekilde bir alüminyuma maruz kalmak gerekiyor. Nitekim, 2017 yılında yayımlanan bir çalışmada alüminyumun göğüs kanseri üzerine etkisi incelenmiş. Burada yapılan çalışmada 209 göğüs kanseri hastası ve 209 kişilik kontrol grubu izlenmiş. Ortaya çıkan bulguya göre, göğüs dokusunda alüminyum birikiminin kol altı kozmetik ürünlerinin sık bir şekilde kullanımı nedeniyle olabileceği belirtilmiş. Aynı zamanda, kol altı kozmetik ürünlerinin günde birkaç kez kullanımının genç yaşlarda göğüs kanseri riskini artırabileceği belirtilmiş. Bunun yanında, göğüs kanserinde en önemli risk faktörünün ailede benzer hastalığın mevcudiyeti olduğu da vurgulanmış.

Üstelik, yukarıdaki çalışmanın kabul ettiği üzere, göğüs kanserine alüminyum birikmesinin neden olmasından ziyade, alüminyum birikmesine göğüs kanserinin neden olabileceği de ifade edilmiş.

Bazı bilimsel çalışmalar ise göğüs kanseri ile deodorantlar arasında doğrudan bir ilişki kurabilecek bilimsel çalışmaların yeterli düzeyde olmadığını ve daha güçlü bilimsel kanıtlara ihtiyaç olduğunu ileri sürüyor. Yukarıda bahsedilen çalışma da deodorantlar ile göğüs kanseri arasındaki ilişkinin kısıtlı sayıdaki vaka üzerinde analiz edildiğini kabul ediyor.
Amerikan Kanser Cemiyeti de bu soruya yanıt olarak alüminyumun ciltten geçen oranının oldukça küçük olduğu, bu oranın yenilen gıdalarda bile daha yüksek olduğu cevabını vermiş. Penn Üniversitesi’nde yer alan bilgiye göre ise normal bir göğüste olan alüminyum miktarı ile kanserli bir göğüste olan alüminyum miktarı arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirtiliyor.

Tüm Deodorantlarda Alüminyum Var mı?
Aslında yukarıda bahsedilen çalışmalar koltuk altı ter önleyici roll-on deodorant veya ter önleyici deodorantlar için geçerli. Bu deodorantların çalışma prensibi ter gözeneklerini kapatarak terlemeyi önleme şeklinde oluyor. Bunlar alüminyum tozları içeriyor. Alüminyum tozları ise alüminyum klorohidrat içeriyor ve bunlar vücutta çözülerek ter gözeneklerini dolduruyor. Bu şekilde daha az ter salgılanması sağlanıyor.

Fakat diğer deodorantlarda alüminyum klorohidrat sık bir şekilde bulunmuyor. Bu deodorantlar sadece kötü kokuyu bastırmak amacıyla kullanılırlar. Bu nedenle deodorantlar kötü kokuyu salan bakterileri yok etmeyi amaçlıyor ve teri önleyici bir amacı olmadığından alüminyuma ihtiyaç duymuyor.

İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Instagram hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda deodorantların meme kanserine yol açtığı iddia edilmişti. Yakın zamanda yapılan bir bilimsel çalışma kanser ile alüminyum birikimi arasında bir ilişkinin olabileceğini ortaya koydu fakat deodorantların doğrudan meme kanserine kesin bir şekilde yol açtığına dair bir bilimsel veri bulunmuyor. Üstelik, her deodorant da alüminyum içermiyor, sadece ter önleyici deodorantlar veya roll-on deodorantlar alüminyum içeriğine sahip.

Sonuç olarak;

Deodorantların meme kanserine yol açtığı iddiası kısmen yanlış.