Bir Facebook kullanıcısı, yaptığı paylaşımda Sao Paulo Hükümet Konağı’nın mimarının binayı akciğer kanseri babasının parmak izi şeklinde tasarladığını ve binanın son 10 yılın en iyi tasarım ödülü aldığını iddia etti. Paylaşım 130 bini aşkın görüntülenme ve bini aşkın paylaşım aldı.
Paylaşılan görselde geçen metin şu şekilde:
Akciğer kanseri Lusiano Perez hasta yatağında mimar oğlu Jose’ye kısık bir sesle “oğlum çok az ömrüm kaldı ve sizin için hiçbir şey sizlere hiçbir iz bırakamadım, çok üzgünüm ben affedin” diyerek ağlar. Jose ise üzülme baba benim okumam için arabanı sattın yıllarca yürüyerek işe gittin unutmadım der ve çıkar. Sao Paulo hükümet konağı o sırada inşaat halindedir, inşaat bitince babasını helikoptere bindirerek binayı gösterir ve “işte baba bunu ben yaptım ama üstünde senin parmak izin var” der. Baba 8 gün sonra hayata gözlerini yumar. Bina son 10 yılın en iyi tasarım ödülünü alır.
İddia Nasıl Yayıldı?
Paylaşılan görselde geçen iddia farklı versiyonlarıyla 2014 yılından beri dolaşımda. İlk olarak doğrulama platformu Yalansavar 2014’te paylaştığı postunda bu iddiayı yanlışlamış. 2019 Aralık’ta da başka bir doğrulama platformu Malumatfuruş iddia için detaylı bir analiz hazırlamış.
İddiadaki Binanın Gerçek Bir Bina Olması Asılsız
İddianın yer aldığı görseldeki bina, Tayland merkezli SpicyH reklam firmasının It Works isimli parmak izi güvenlik sistemi üzerine çalışan şirkete hazırladığı reklam görselinde yer alıyor. Asıl görselde şirketin logosunu görmek mümkün. Üstelik reklam görseli dijital olarak tasarlanmış.

Aynı firmanın yine It Works isimli şirket için hazırladığı parmak izi temalı diğer görseller ise şu şekilde:

Sao Paulo Eyalet Hükümeti Binası ise ulaştığımız bilgilere göre görseldeki bina.

Sonuç:
İDDİA YANLIŞ
Sao Paulo Hükümet Konağı’nın mimarının binayı akciğer kanseri babasının parmak izi şeklinde tasarladığı iddiası yanlış. Paylaşımda kullanılan görsel Tayland merkezli SpicyH reklam firmasının parmak izi güvenlik sistemi üzerine çalışan şirkete hazırladığı reklamda yer alıyor. Sao Paulo Hükümet Konağı da parmak izi şeklinde tasarlanan bir mimarı yapıda değil.

Sonuç olarak;

Sao Paulo Hükümet Konağı’nın parmak izi şeklinde tasarladığı iddiası