İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 24 Temmuz 2024 tarihinde paylaşılan gönderide Avrupa’da dijital kimlik uygulamasının başlayacağı; su, elektrik, benzin gibi temel ihtiyaç maddelerinin fazla kullanıldığı durumda evden çıkma sınırlaması geleceği; ağır sağlık hizmetleri hariç sağlık hizmeti alınamayacağı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Dijital kimlik Birleşik Krallık’ta uygulanması öngörülen, e-Devlet benzeri zorunlu olmayan bir uygulama.
→ Times’ın haberinde elektrik, benzin veya su gibi temel ihtiyaçların kısıtlanacağına dair herhangi bir ifade yer almıyor.
Dijital Devlet Hizmetleri Yaygınlaşıyor
Hükümetlerin dijital kimlik teknolojilerini kullanarak kimlik doğrulama süreçlerini kolaylaştırması ve güvenli hale getirmesi, bazı komplo teorisyenlerinin dikkatini çekiyor. Komplo teorisyenlerine göre bu teknolojiler, vatandaşların tüm faaliyetlerinin izlenmesi ve insanların kontrol edilmesi için bir araç haline gelebilir. Dijital kimliklerin yaygınlaşması, bireylerin mahremiyetini tehlikeye atabilir ve devletlerin vatandaşları üzerinde tam bir gözetim ve denetim mekanizması kurmasına yönelik bir adım olarak görülebilir. Bu durum, bireysel özgürlükler ve mahremiyet konusunda ciddi tartışmalar yaratırken, dijital kimlik projeleri hakkında çeşitli komplo teorilerinin de ortaya atılmasına yol açıyor.
Dijital Kimlik Uygulaması Zorunlu Değil
İddiaya konu olan ve görselde bulunan haber başlığı, arama motorları üzerinden aratıldığında Times’ın 22 Temmuz 2024 tarihli haberine ulaşılıyor. Elektronik ortamda erişimi kısıtlayarak ücretli üyelik sistemi bulunan Times’ın haberinin tümüne erişmek için haber internet ortamında arşivlenerek bakılabilir. Sitenin bağlantısı arşivlenerek arşiv bağlantısından erişilen makalede, Birleşik Krallık’ta dijital kimlik uygulamasının yasa tasarısı sürecinde olduğu ve yasanın geçmesi halinde dijital kimlik uygulamasının zorunlu kılınmayacağı belirtilmiş. 
Haberin detaylarında Birleşik Krallık vatandaşlarına vergi ödeme, banka hesabı açma gibi devlet hizmetleri ve ticari hizmetlerde dijital kimlik uygulamasının hayata geçirilebileceği aktarılmış. Birleşik Krallık’ta halihazırda posta işleri ve göçmenlik gibi bürokratik işler dijital kimlik kullanılarak uygulamada olduğundan da bahsedilmiş. 
Habere göre hükümet destekli dijital kimlikler, insanların vergi ödemekten banka hesabı açmaya kadar her türlü işlem için kimlik doğrulamalarını sağlayacak. Yeni veri yasası ile onaylı doğrulama bir güven işareti oluşturulacak ve tek bir giriş yöntemi ile tüm devlet hizmetlerine erişim kolaylaştırılacak. Hükümet, dijital kimlikleri zorunlu kılmayacak ve vatandaşlara kağıt belgelerle kimliklerini kanıtlama seçeneğini sunmaya devam edecek. 
Yasanın uygulanması halinde dijital kimliklerin Birleşik Krallık ekonomisine 800 milyon Pound katkı sağlayacağı, 2027 yılına kadar da 37 milyar Pound tasarruf sağlayabileceği eklenmiş. Söz konusu yasa onaylanırsa ortaya çıkacak sistemin Türkiye’de vatandaşlar tarafından aktif olarak kullanılan e-Devlet sistemiyle benzerlik gösterdiği söylenebilir. 
Facebook’taki paylaşımda karbon ayak izi kapsamında benzin, elektrik ve su kullanımına dijital kimlik çerçevesinde kısıtlama getirileceği iddia edilmişti. Times haberinin herhangi bir bölümünde benzin, su veya elektrik gibi temel ihtiyaçların kısıtlanacağına veya evden çıkma yasağı olacağına dair bir açıklama ise yer almıyor. 

Sonuç olarak;

Avrupa'da temel ihtiyaçları sınırlayacak dijital kimlik uygulaması başladığı iddiası doğru değil.