İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 31 Mart 2023 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Escherian merdivenini gösterdiği iddia edildi

İddia sosyal medyada uzun süredir dolaşıyor. 

Videodaki Escherian Merdiveni Gerçek mi?

Sosyal medyada bir süredir yayılmakta olan iddiada yer alan videonun, ABD’de Rochester’de bulunan gerçek bir “Escherian Merdiveni”ni gösterdiği belirtiliyor. Paylaşılan videoların bazılarında merdivenin New York’ta bulunan Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde bulunduğu ifadeleri de yer alıyor. Penrose basamakları olarak da bilinen bu imkansız olgu, "merdivenlerin inerken veya çıkarken 90 derecelik dört dönüş yaptığı, ancak sürekli bir basamak oluşturduğu bir merdiven" fikrine dayanmaktadır. Bu merdiven fikrinde, bir kişi onlara sonsuza kadar tırmansa da yükseğe çıkamaz. Ancak söz konusu “sonsuz merdiven” fikrinin üç boyutlu şekilde gerçek olması mümkün değil. 
İddiadaki videolar da bu “sonsuz merdiven” fikrinin gerçeğe yansıtılmış halini gösterdiğini belirtse de, Escherian merdiveninin gerçekte inşa edilmiş olduğu iddiası doğru değil. Video, Rochester Teknoloji Enstitüsü film ve animasyon mezunu Michael Lacanilao tarafından “Building a Modern Myth” adı altında Kickstarter’da bir proje olarak başlamış. Lacanilao tarafından projenin fonu için 2013’te yaratılan Kicstarter ilanı aşağıda görülebilir:

Rochester Teknoloji Enstitüsü’nün 2014 tarihinde konuyla ilgili yayımladığı yazıda da, viral olan videonun medyada da oldukça görünürlük kazandığı ve geniş kitlelerce inanıldığı belirtilmiş. Yazıda, videonun 2013’te film ve animasyon yüksek lisans öğrencileri Michael Lacanilao ve Brianna Byrne’ın “Escherian Merdiven Boşluğu” isimli ayrıntılı ve karmaşık projesi olduğu belirtilmiş. Sonuç olarak video, merdiven boşluğunun tepesinde bir kişiyle konuşmaya başlayan, ardından merdiven boşluğundan aşağı yürüyen ve aynı kişiyle aşağıda buluşan bir kişiyi gösteriyor. Ancak 39 saniye uzunluğundaki video iki öğrencinin kurgu ve montajı sayesinde bu kadar inanılır bir hal almış. Ayrıca proje, Lacanilao’nun da mezuniyet tezi olmuş. Brianna Byrne da videonun bu kadar inanılır olmasına “iyi kurgu” sayesinde ulaştıklarını ve oyuncularla aylarca prova yaptıklarını belirtiyor. 

Ayrıca YouTube’da Captain Illusions isimli bir hesap da bu videonun arkasındaki dinamiği anlattığı özel bir bölüm de yayınlamış. 
İddia daha önce Malumatfuruş, Snopes ve Doğrula gibi platformlar tarafından da incelenmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Facebook hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan videonun gerçek bir Escherian merdivenini gösterdiği iddia edilmişti. Ancak video, Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans bitirme tezinin bir parçası olarak Michael Lacanilao tarafından yapılmış. Video da montaj ve kurgu gibi yöntemlerle gerçekçi hale getirilmiş olsa da, 3 boyutlu düzlemde Escherian merdiveni gibi sonsuz merdiven fikirlerinin gerçeğe dökülmesi mümkün değil. 

Sonuç olarak;

Videonun gerçek bir Escherian merdivenini gösterdiği iddiası yanlış.