İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 1 Eylül 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, görselin A Haber’de yayımlanan bir haberi gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
→ Görsel A Haber’de yayımlanmış bir habere ait değil. Haberin orijinalinde şikayetler üzerine BDDK’nın 15 şirkete ceza kesmesinden bahsediliyor. 
→ İddiadaki görsel bu haberin alt yazısı değiştirilerek ve pazardan sebze toplayan insanları gösteren bir görsel eklenerek yeniden oluşturulmuş.
A Haber’de Böyle Bir Haber Yayımlanmadı
Sosyal medyada sıkça karşılaşılan manipüle edilmiş görseller, yanlış bilgi yaymak için kötü niyetli bir şekilde kullanılabiliyor. Bu görseller, gerçekleri çarpıtarak toplumu yanıltma ve kargaşa yaratma amacı güdebiliyor. Özellikle sosyal medya platformlarındaki bilgi kirliliği, kullanıcıları yanıltıyor ve doğru bilgiye ulaşımı zorlaştırıyor. 
X platformunda yapılan bir paylaşımda, görselin A Haber’de yayımlanan bir haberi gösterdiği iddia edilmiş. Görselde yerden sebze meyve toplayan insanların bir fotoğrafı bulunuyor. Bu fotoğrafın altındaki alt yazıda ise “Duyarlı vatandaşlar semt pazarını temizledi, daha güçlü ve temiz bir Türkiye için farkındalık yarattılar” açıklaması yer alıyor. 

Görselin aslını bulmak için tersine görsel arama araçları kullanıldığında, söz konusu görselin daha önce de sosyal medyada dolaşıma girdiği görülüyor. 2021 yılında Sedef Kabaş X hesabında iddiaya konu olan görseli paylaşarak “Bu haber doğru mu? @Ahaber demek ‘yalan haber üretim merkezi’ demek ama bu kadarını da yapmazlar, yapamazlar diye düşünüyorum!” açıklamasını yapmış. Fakat görselin üzerinde manipülasyon araçları ile değişiklikler yapılmış. A Haber’in bünyesinde bulunduğu Turkuvaz Medya, Sedef Kabaş’ın bu gönderisinin ardından kendisine dava açmış. 
Eski ve kırpılmamış iddia görselinin alt yazısında “  “bölgelerinde Kovid-19 vakasının görülmediği bildirildi” yazdığı görülüyor.

Bu cümle arama motorlarında aratıldığında, cümlenin 15 Mayıs 2020 tarihinde dönemin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından söylendiği görülüyor. Bu ifadeden yola çıkarak A Haber’in Youtube hesabı içinde 15 Mayıs 2020 tarihinde paylaşılan videolar incelendiği zaman, Hulusi Akar’ın açıklamalarını gösteren alt yazılı bir video bulunabiliyor. 

Videonun 9. saniyesindeki saat, dolar/euro kuru gibi unsurlarına bakıldığında, iddiadaki görselle aynı olduğu görülüyor. Bununla birlikte alt yazı değiştirilmiş ve üste farklı bir görsel eklenmiş. Haberin orijinalinde, şikayetler üzerine BDDK’nın 15 şirkete ceza kesmesinden bahsedilmiş. 

Yerden sebze toplayan insanları gösteren görsel tersine görsel arama ile aratıldığında, bu görselin de ilk kez İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan tarafından paylaşıldığı görülüyor. Paylaşımdaki bu görsel daha sonra iddiaya konu olan yazının üstüne eklenmiş. İddia görseli, bu fotoğrafın A Haber’deki bir yayından alınan kesite eklenmesiyle ve alt yazıların değiştirilmesi ile oluşturulmuş.

Sonuç olarak;

Görselin A Haber’de yayımlanan bir haberi gösterdiği iddiası yanlış.