FFP2 Maske Türünün, 40-50 Derece Sıcaklıkta 90 Dakika Isıtıldığında İçinden Larvalar Çıkıyor mu?
Bir Instagram sayfası tarafından 30 Mart 2021 tarihinde yapılan paylaşımda FFP2 maske türünün 40-50 derecede sıcaklıkta 90 dakika ısıtıldığında içinden larvalar çıktığı iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
AĞZINIZDAKİ DİKKATLİ İZLEYİN, İZLETİN! Onlarca maske videosu paylaştık. Leş maskelerin iç yüzü. Bunu gören maskeyi hemen çıkarıp atmalı. Önceki paylaşımlarımızı da inceleyiniz
İddia daha önce Faktograf ve MythDetector tarafından incelenmiş.
FFP2 Maske Türünün, 40-50 Derece Sıcaklıkta 90 Dakika Isıtıldığında İçinden Larvalar Çıkıyor mu?

Maskeyi 40-50 Derecede Sıcaklıkta 90 Dakika Boyunca Fırında Isıtıldığında İçindeki Larvaların Ortaya Çıktığı Doğru mu?
30 Mart 2021 tarihinde Almanya’da yaşayan bir Gürcü vatandaş tarafından maskelerin içinde nefes almayı zorlaştıran organizmaların yaşadığı iddia edilen bir video paylaşıldı. Almanca konuşulan videoda, FFP2 model maskenin fırına atılıp 40-50 derece sıcaklıkta 90 dakika ısıtılması sonrası maskenin içinde larvaların oluştuğu görülen bir dizi video yayımlandı.
FFP2 Maske Türünün, 40-50 Derece Sıcaklıkta 90 Dakika Isıtıldığında İçinden Larvalar Çıkıyor mu?

Birçok kişi tarafından paylaşılan video, sosyal medyada da oldukça yayıldı. Bunun üzerine Faktograf ve MythDetector adlı iki doğrulama platformu videoda bahsedilen aynı süreci kendileri denediler.
FFP2 Maske Türünün, 40-50 Derece Sıcaklıkta 90 Dakika Isıtıldığında İçinden Larvalar Çıkıyor mu?

İki farklı doğrulama kuruluşu da maskenin içinde solucan veya herhangi bir lavra bulamadı. Faktograf tarafından yapılan deneyde fırında 90 dakika boyunca 40-50 derece sıcaklıkta pişirilen maske, işlemin tamamlanmasının ardından kesildi ve maskede hiçbir değişiklik görülmedi. Aynı şekilde MythDetector de benzer işlemleri yaptı ve sonrasında maskeyi mikroskopla inceledi. Sonuç olarak yine hiçbir organizma ve türevlerine rastlanmadı.
En az 1 yıldır tüm dünya genelinde kullanılan maskelerde eğer böyle bir durum olsaydı çoktan keşfedilmesi gerekirdi. İkinci olarak ise maskeler (eğer onaylı maskeler ise) üretilirken ve dağıtımı yapılırken mikrop veya herhangi bir taşıyıcı virüs taşımaması için işlemden geçiriliyor ve sterilize ediliyor. Son olarak ise iddia edilen videodaki kişinin maskeyi keserken iç tarafını kesmeyip sadece dış tarafından kesmeye çalışması bir şüphe yaratıyor. Videodan anlaşılmasa da solucana benzer organizmaların maskeye önceden yerleştirilmiş olması da bir seçenek olarak kalıyor.
Ayrıca günümüzde maskeler üretilirken eğer onaylanmış bir kurum tarafından yapılıyorsa birçok denetime tabii tutuluyor. Bu denetimlerde maske belli sıcaklık ve soğukluğa dayanıklı bir şekilde oluşturuluyor. Maske testlerde yüksek sıcaklığa maruz kalırsa maske koruyuculuğu yitiriyor ve içinde lifler görülebiliyor. Bahsedilen lifler ise insan sağlığına bir zarar teşkil etmiyor.
Başka bir değinilmesi gereken konu ise FFP2 maskesinin parçacıkları filtrelenmek için birbirine yakın yerleştirilmiş birkaç katmandan oluşturulduğu. Herhangi bir canlının buraya yerleşebilmesi oldukça zor iken yumurtaların sadece oraya girmekle kalmayıp, yumurtadan çıkıp büyüyebildikleri bir ortamın var olması ise mümkün gözükmüyor. Ayrıca larvaların oluşması için belli bir sıcaklık gerekiyor fakat iddia edildiği gibi 40-50 derece sıcaklıkta maskenin içinde bir lavra olsa bile, yapılan deney sonrası yaşayamazdı. Buna rağmen paylaşılan videoda canlı olarak birçok lavra görülüyor.
Sonuç olarak iki bağımsız doğrulama platformunun tüm süreci aynı işleyip ikisinin de maskede tek bir solucan bile bulamadığı görülüyor. Aynı şekilde denetime tabii tutulan maskelerin içinde bir larva oluşması ihtimali çok düşük. Larvalar oluşsa veya bir şekilde maskenin içine konmuş olsa bile araştırmalara göre 40-50 derecelik bir sıcaklığa karşı dayanmaları mümkün değil. Bu sebeplerden dolayı eğer farklı bir işlem yapılmadıysa FFP2 maskesinde bahsedilen koşullarda nefes almayı zorlaştıran bir organizma türemiyor.
İddia YANLIŞ
Bir Instagram sayfasının 30 Mart 2021 tarihinde paylaştığı videoda FFP2 model maskenin nefes almayı zorlaştırıcı organizmalar içerdiği ve fırında 40-50 derecede 90 dakika ısıtıldığında içindeki organizmaların türediği iddia edilmişti. İki farklı bağımsız doğrulama platformunun yaptığı deneylere ve izlediği yöntemlerde görüldüğü üzere maskelerde böyle bir durum gözlenmedi. Maskelerin üretim koşulları nedeniyle maskelerin içinde larvaların oluşması ihtimali çok düşük olmasına karşın, eğer bir maske 40-50 derecede fırına koyulursa bile larvaların hayatta kalamayacağı görülüyor. Sonuç olarak, FFP2 maske türü 40-50 derece sıcaklıkta 90 dakika ısıtıldığında içinden larvalar çıktığı iddiası yanlıştır.

Sonuç olarak;

FFP2 maske türü 40-50 derece sıcaklıkta 90 dakika ısıtıldığında içinden larvalar çıktığı iddiası yanlış.