İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 26 Aralık 2021 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Anıtkabir’i ziyaretleri sırasında yere uzanan insanları gösterdiği iddia edildi

Görsel 2014 Yılından Bu Yana Dolaşımda

Sosyal medyada bir süredir paylaşılan bir fotoğraf, Anıtkabir’de bir grup insanı yüzüstü yatmış bir şekilde gösteriyor. Anıtkabir’de ziyaretçi grupların farklı bir ‘anma’ yöntemi olarak ‘tapınma’ya benzer bir görüntü oluşturduklarına yönelik yorumlar ile paylaşılan fotoğrafın tersine görsel arama yöntemleri ile ulaşılabilen örnekleri 2014’e kadar uzanıyor.
Anahtar kelimeler kullanılarak yapılan bir arama ile Anıtkabir’de çekildiği iddia edilen fotoğrafın o tarihte Fatih Tezcan tarafından benzer bir yorum ile paylaşıldığını ve görsele dair yanlış yorumların basına da konu olduğu gözlemlenebilir.

Haydarpaşa'ya Farkındalık İçin Verilen 'Planking' Pozu Anıtkabir'e Montajlanmış

Anahtar kelimeler yardımı ile yapılan bir arama, Anıtkabir’de çekildiği öne sürülerek paylaşılan fotoğrafın, internetin kısa tarihinde yaşanmış yüzlerce akımın öncülerinden olan ‘planking’ akımına ait olduğunu ortaya koyuyor.

İnsanların buldukları herhangi bir yüzeyde bir şey yapmadan yüzüstü uzanarak poz verdikleri bu akım, dünya çapında hızla yayılan bir trende dönüşmüş ve özellikle 2010 ve 2011 yılında oldukça yayılmıştı. Sosyal medya kullanıcıları planking akımı ile bireysel ‘profil’lerinin dikkat çekmesi için aldıkları faydanın yanında, toplumsal sorunlara farkındalık toplayabilmek amacıyla ‘planking’ ile poz verdikleri etkinlikler oluşturdular. Bunlardan bir tanesi de, akımın Türkiye’ye girdiği sıralarda Kadıköy/İstanbul’da Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında 28 Kasım 2010'da çıkan yangında çatısı yanan Haydarpaşa Garı'na dikkat çeken bir etkinlikti. İddialarda Anıtkabir’de çekildiği öne sürülerek paylaşılan fotoğraf da bu etkinlikten alınan görüntülerin montajlanması ile oluşturulmuş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafın bir grup insanı Anıtkabir’de yere uzanmış olarak gösterdiği iddia edildi. Benzer iddiaların internet tarihindeki yeri 2014 yılına kadar uzanıyor. 2010 yılında, insanların bir şey yapmadan, herhangi bir yüzeyde yüzüstü uzanarak poz vermesi anlamına gelen ‘planking’ akımının ortaya çıkmasıyla toplumsal sorunlara dikkat çekmek adına bu pozun kullanıldığı birçok etkinlik düzenlenmişti. Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Haydarpaşa Garı’nın çatısının yanmasına dikkat çekmek adına düzenlenen etkinlik de bunlardan biriydi. Etkinlikte verilen planking pozlarından bir tanesi, Anıtkabir’e montajlanarak iddialarda yer alan görsel oluşturulmuş.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Anıtkabir’de yere uzanmış insanları gösterdiği iddiası yanlış.