İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 20 Eylül 2022 tarihinde yapılan paylaşımdaki fotoğrafta 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile birlikte 2009-2021 yılları arası İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun bir arada olduğu iddia edildi.

Söz konusu iddia, çeşitli aralıklarla birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış.

İddia Fotoğrafının Hikâyesi ne?

İddiada yer alan görsel arama motorlarında tersten aratıldığında çeşitli tarihlerde yapılmış benzer paylaşımlarla birlikte fotoğrafın ortaya çıkma hikayesine de rastlamak mümkün. Türker Ertürk Oda TV’de 28 Nisan 2017’de yayımlanan yazısında Abdullah Gül, Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe’nin 1970’li yılların sonunda Londra’da çekilmiş bir fotoğrafı hakkında fotoğrafın Hulusi Akar tarafından çekildiği iddiasında bulunmuş. 

Abdullah Gül, Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe'nin Londra'da çekilen fotoğrafı

Bunun üzerine @balanceshifted kullanıcı adlı bir Twitter hesabı aynı tarihte, “Madem şaşırıldı ben de bir tane paylaşayım: Büyük Doğu Cemiyeti Kayseri Şubesi: “Necip Fazıl Kısakürek, Abdullah Gül, Hulusi Akar.” ifadeleriyle iddiada yer alan fotoğrafı paylaşmış.

Necip Fazıl Kısakürek, Abdullah Gül ve Hulusi Akar’ın bulunduğu fotoğrafın yayılmasıyla birlikte Oda TV, fotoğrafta yer alan bir başka kişi olan dönemin Kayseri Lisesi öğretmeni Avukat Ali Gengeç ile görüşmüş. Ali Gengeç, fotoğrafın Necip Fazıl’ın Kayseri’ye konferans için gittiği 1968-1969 yıllarında çekilmiş olabileceğini belirtmiş. Bunun yanı sıra Gengeç, fotoğrafın bir otel odasında Necip Fazıl’ı ziyaret ettikleri esnada çekildiğini de aktarmış. Gengeç’in açıklamasında fotoğraftaki diğer kişinin 2009-2021 yılları arasında görev yapan İsrail Başbakanı olduğuna dair herhangi bir ifadeye rastlanmıyor. 

Benjamin Netanyahu O Tarihlerde Askerdi

İsrail tarihinin en uzun süre başbakanlığını yapan Benjamin Netanyahu, ABD Pennsylvania’daki Cheltenham Lisesi’nde gördüğü eğitimden sonra Haziran 1967’de İsrail’e dönmüş. 

Benjamin Netenyahu'nun lise fotoğrafı

Anshel Pfeffer tarafından kaleme alınan “Bibi:The Turbulent Life and Times of Benjamin Netanyahu” başlıklı biyografi kitabında Netanyahu’nun Cheltenham Lisesi mezuniyet fotoğrafı bulunabiliyor.  Döndükten sonra orduya katılan Netanyahu’nun, iddiada yer alan fotoğrafın çekildiği tarihler aralığında fotoğraflarına birçok kaynakta rastlanabiliyor. Netanyahu’nun ordudaki fotoğraflarına bakıldığında iddia fotoğrafında yer alan kişiyle farklılık gösterdiği gözlemlenebilir.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımdaki fotoğrafın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 2009-2021 arası İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu aynı karede gösterdiği iddia edilmişti. Fotoğrafın hikayesini anlatan Ali Gengeç, Netanyahu’dan bahsetmemiş. Netanyahu fotoğrafın çekildiği tarihlerde İsrail ordusunda görev almaktaydı.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın, Necip Fazıl Kısakürek, Abdullah Gül ve Hulusi Akar'ı İsrail'in eski başbakanı Benjamin Netenyahu ile birlikte gösterdiği iddiası yanlış.