Bir X hesabı tarafında 2 Aralık 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, fotoğrafın kayıp malezya uçağının uçuşundan önce çekildiği iddia edildi.
İddia 3,7 milyon görüntülenme almış.
İddia YANLIŞ
Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı uçak, 8 Mart 2014 tarihinde kaybolmuştu.
Fotoğraf Cor Pan isimli bir Facebook kullanıcısı tarafından 17 Temmuz 2014 tarihinde, yani uçağın kaybolmasından 4 ay sonra, kaybolan uçağa atıfta bulunan bir açıklamayla paylaşılmış.
Cor Pan’ın fotoğrafını çektiği MH17 sefer sayılı uçak Ukrayna üzerinde düşürülmüş ve Cor Pan dahil 298 kişi hayatını kaybetmiş.
Fotoğraf Kayıp Malezya Uçağına Ait Değil
10 yıl önce dünya havacılık tarihinin en gizemli olaylarından biri yaşandı. Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı uçak, 8 Mart 2014 tarihinde Kuala Lumpur’dan Pekin’e gitmek üzere havalandıktan sonra rotasından saparak radar ekranlarından kaybolmuştu. Uçakta 227 yolcu ve 12 mürettebat bulunuyordu. Uçağın kaybolmasının ardından başlatılan geniş çaplı araştırma çalışmaları, Hint Okyanusu’nun güneyinde yoğunlaştı. 2015 yılında uçağa ait olduğu doğrulanan bazı parçalar bulunsa da uçağın ana gövdesine veya yolculara dair somut bir bulguya ulaşılamadı. Olayın üzerinden geçen 10 yıl boyunca uçağın akıbetine dair pek çok teori ortaya atıldı. Sosyal medyada da konuya ilişkin birçok yanlış bilgi paylaşıldı. Bunların arasında uçağın enkazının ya da parçalarının bulunduğu gibi yanlış bilgiler de yer alıyor.
Bir X hesabının 2 Aralık 2024 tarihinde yaptığı paylaşımda ise, bir yolcunun Malezya uçağı kaybolmadan önce fotoğrafını çekip “Kaybolacak olursa, görünüşü bu şekilde” anlamına gelen bir açıklamayla fotoğrafı paylaştığı iddiası öne sürülmüş. Hesap, yolcunun uçak fotoğrafını “Adam, kaybolması durumunda dikkat çeksin diye, Kayıp Malezya uçağını uçuş öncesinde paylaşıyor. Uçak ve içerisindeki 239 kişi 10 yıldır kayıp.” açıklaması ile paylaşmış. Fakat iddia doğru değil ve fotoğraf kaybolan MH370 sefer sayılı uçağı göstermiyor.
Fotoğrafı paylaşan “Cor Pan” isimli kullanıcının Facebook hesabına ve ilgili paylaşıma hala erişilebiliyor. Kullanıcının Facebook sayfasına girildiğinde bazı detaylar göze çarpıyor. Hesapta Facebook’un bir kullanıcının vefat ettiği bildirildiğinde yerleştirilen “Anısına” ibaresi yer alıyor. Cor Pan’ın Facebook’taki son gönderisi ise iddiaya da konu olan uçak fotoğrafı. Cor Pan bu fotoğrafı 17 Temmuz 2014 tarihinde, yani MH370 sefer sayılı Malezya uçağının kaybolmasında 4 ay sonra paylaşmış. Paylaşımındaki “Kaybolacak olursa, görünüşü bu şekilde.” açıklaması ise dört ay önce kaybolan uçakla ilgili mizahi bir paylaşım. İnternette konuya dair yapılan araştırmalarda Cor Pan’ın fotoğrafını çektiği ve yolculuk yaptığı Malezya uçağının düştüğü bilgisine ulaşılıyor.
Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan havalanan MH17 sefer sayılı Malezya Havayolları’na ait uçak ise Kuala Lumpur’a giderken Ukrayna’nın doğusunda düşürülmüş ve uçaktaki 298 kişi hayatını kaybetmiş. Uçağın düşüşüne dair yapılan araştırmalar sonucunda, uçağın Rusya’dan getirilen bir Buk füzesi ile vurulduğu belirtilmiş. Cor Pan da düşürülen bu uçağın bir yolcusuymuş ve kaza sonucu hayatını kaybetmiş.
BBC’nin kazanın kurbanlarının ismini yayımladığı sayfada Cor Pan’ın asıl isminin Cornelis Schilder olduğu ve yolcunun 33 yaşındayken hayatını kaybettiği bilgisi yer alıyor. Hayatını kaybeden isimler arasında Cor Pan’ın kız arkadaşı Neeltje Tol’da yer alıyor. Çift, Hollanda’da bir çiçekçi dükkanı işletiyormuş.
Sonuç olarak;
Fotoğrafın kayıp Malezya uçağının uçuşundan önce çekildiği iddiası yanlış.