İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 17 Ekim 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, fotoğraftaki kişinin Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı kamikaze dron saldırısı esnasında dronlardan birini vurmaya çalışan birisi olduğu iddia edildi.

Benzer iddia yabancı sosyal medya hesaplarında da paylaşılmış.

Fotoğraf Kamikaze Dronlarını Vurmaya Çalışan Birisini mi Gösteriyor?

Rusya geçtiğimiz günlerde Ukrayna’yı “kamikaze dronları” ile vurdu. 4’ü Kiev, 4’ü de Sumi’de olmak üzere toplam 8 kişi bu saldırılar sonucu hayatını kaybetti. İran yapımı olan bu dronlar, diğer dronların aksine üçgen şeklinde tasarlanmış olup, hedeflerine çarparak patladığı için “kamikaze dronu” olarak adlandırılıyor. 
Paylaşımdaki görüntülerin video hâli, Kiev Devriye Polisi’nin Facebook hesabında mevcut.

Fotoğrafın 25 Haziran 2021 tarihinde paylaşıldığı görülüyor. Yani Rusya-Ukrayna savaşından önceki bir tarihe ait. Açıklamaya göre görüntüler, 51 yaşındaki bir apartman sakininin ruhsatsız silah ve uyuşturucu bulundurmaktan gözaltına alındığı bir operasyonu gösteriyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, fotoğrafta tüfekle nişan alan adamın Rusya’nın kamikaze dronlarını vurmaya çalışan bir kişiye ait olduğu iddia edilmişti. Kiev Polisi’nin Facebook sayfasında video hâli mevcut. Video 25 Haziran 2021 tarihinde yani savaşın başlamasından önce bir tarihte yüklenmiş ve bir apartman sakininin ruhsatsız silah ve uyuşturucu taşımaktan gözaltına alındığı bir operasyondan. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Kiev'de kamikaze dronlardan birini vurmaya çalışan kişiye ait olduğu iddiası yanlış.