İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 12 Ekim 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Kırım Köprüsü’ne saldırılmasını kutlayan Lamen markasının Rusya tarafından bombaladığı iddia edildi

8 Ekim Cumartesi günü, Rusya ile Kırım arasındaki tek köprünün bombalanması ve saldırının Ukrayna tarafından gerçekleştirildiği iddialarının ardından, Kiev’den ve Ukrayna’nın diğer bölgelerinden Rusya kaynaklı şiddetli saldırı haberleri ulaşmaya devam ediyor. 
Kırım Köprüsü’nün bombalanmasının ardından Ukrayna’da yoğun şekilde paylaşılan tebrik mesajları içinde, Ukrayna menşeli kozmetik markası Lamel’in de paylaşımı yer alıyordu. 

Köprünün yıkılmasının ve bu paylaşımın ardından 10 Ekim 2022’da Kiev’de gerçekleştirilen Rusya kaynaklı roket saldırıları sırasında Rusya’nın Lamel markasının deposunu da bombaladığı iddiası dolaşıma girdi ve hızla uluslararası bir yayılım ağı buldu. İddialar kanıt olarak Natalia Iaromenko’nun Lamel’in harap olan deposunu paylaştığı bir Facebook gönderisini gösteriyor.

Paylaşım incelendiğinde, gönderinin 7 Mart tarihli olduğunu görmek mümkün. Tersine görsel arama motorları ile yapılan başka bir arama ise söz konusu görsel içeren başka paylaşımların da Mart 2022’e ait olduğunu gösteriyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Başkanı Anton Gerashchenko’nun telegram kanalından 3 Mart 2022’de paylaştığı gönderi de patlamanın Mary Kay depolarında bu tarihte yaşandığını doğruluyor. 
Lamel’in kurucusu Yaromenka’nın o tarihe ait bir röportajına da anahtar kelimelerle yapılan bir arama ile ulaşmak mümkün. WWD ile gerçekleştirilen röportajda saldırının ardından Yaromenka, “Lamel’in ana deposu Ukrayna'da, Kiev yakınlarındaki küçük bir kasabadaydı. Rus tanklarıı depoya girdikten sonra ürünlerimizi tamamen kaybettik ve depo yandı. Ukrayna'daki pazarı yitirdik.” ifadelerini kullanmış.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda, Kırım ve Rusya arasında tek bağlantı köprüsünün Ukrayna tarafından bombalanmasını kutlayan Lamel markasının depolarının 10 Ekim 2022’de Kiev’de gerçekleşen roket saldırılarının ardından bombalandığı iddia edilmişti. Kiev yakınında yer alan depolar, Rusya tarafından aslında Mart 2022’de, Rusya-Ukrayna çatışmasının başlangıcından kısa bir süre sonra saldırıya uğramıştı. İddiaların kanıt olarak gösterdiği, Lamel’in kurucusu Yaramenko’nun harap olan depoları gösterdiği paylaşımı da, 7 Mart 2022 tarihine ait.

Sonuç olarak;

Rusya, Kırım Köprüsü’ne yapılan saldırının ardından Lamel markasını bombaladığı iddiası yanlış.