İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 9 Temmuz 2024 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen seçimde göreve gelen İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ın, Kral Charles’tan mazbata aldığını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Fotoğraf  2014’te Keir Starmer’ın Kraliyet Başsavcılığı görevini yürütürken gerçekleştirdiği hizmetlerden ötürü şövalyelik ünvanı aldığı töreni gösteriyor. 
→ İşçi Partisi lideri Keir Starmer seçimden sonra 5 Temmuz’da Kral Charles ile buluşmuş ve “el öpme” (kissing hands) töreniyle birlikte resmi olarak görevine başlamış. Fakat günümüzde bu tören sadece el sıkma prosedürüyle işliyor. Buluşmadan görüntüler de ikilinin el sıkıştığını gösteriyor. 
→ Birleşik Krallık hükümet sisteminde Kral’ın rolü sembolik ve törensel olup, devletin devamlılığını temsil ederken hükümet yetkililerini atama, diplomatik ilişkileri sürdürme ve silahlı kuvvetlerin başkomutanı olarak görev yapma gibi görevleri içeriyor.
Fotoğraf 2014 Tarihli
Birleşik Krallık’ta avam kamarası, alt meclis ve parlamento üyelerini belirleyecek olan genel seçimler 4 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşti. Seçim öncesi anketler muhalefetteki İşçi Partisi’nin büyük çoğunlukla iktidara geleceğini gösteriyordu ve seçim sonuçları da anketleri doğruladı. Başbakan Rishi Sunak’ın Muhafazakar Partisi 2019 seçimlerine kıyasla 252 sandalye kaybederken, İşçi Partisi 214 sandalye kazandı ve seçimlerden açık ara farkla birinci parti olarak çıktı. Seçimin ardından İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Kral III. Charles’ı ziyaret etti ve Birleşik Krallık kurallarının gerektirdiği şekilde kral tarafından başbakan olarak atanarak görevine başladı. Söz konusu fotoğraf da Starmer’ın Kral tarafından başbakan olarak atandığı görüntüleri gösterdiği iddiasıyla sosyal medyada yayıldı. 
İddiada yer alan görsel arama motorlarının yardımıyla tersten aratıldığında fotoğrafın 2014 tarihinden bu yana dolaşımda olduğu görülüyor. 2008-2013 yılları arasında Kraliyet Başsavcılığı görevinde bulunan Starmer, 2014 yılında hukuka ve adalete yönelik üstün hizmetlerinden ötürü, o dönem Galler Prensi olan Charles tarafından Buckingham Sarayı’nda şövalyelikle ödüllendirilmiş. Kraliyet sitesine göre şövalyelik töreni sırasında kişinin sağ diziyle Kral, Kraliçe veya kraliyet ailesine mensup bir kişinin karşısında diz çökmesi gerekiyor. Ardından tören, Kral’ın kişinin sağ omzuna ve sol omzuna kılıçla dokunmasıyla son buluyor.
Törende Kral Charles ve Keir Starmer El Sıkıştı
“El öpme” (Kissing hands) olarak da adlandırılan bu prosedür, başbakan ve diğer hükümet bakanlarının resmen görevine başlaması adına gerçekleştiriliyor. Eski tarihlerde bu tören sırasında Kral veya Kraliçe’nin elini öpmek gerekirken, modern zamanlarda böyle bir durum söz konusu değil. Günümüzde bu durum sadece Kral ile Başbakan’ın el sıkışması şeklinde yaşanıyor. Dolayısıyla son olarak ortaya çıkan iddiadaki gibi başbakanın görevine başlamak için diz çökmesi gibi bir zorunluluğu yok. Birleşik Krallık Kraliyet ailesinin resmi sitesinde yer alan bilgilere göre Kral veya Kraliçeyle karşılaşıldığında zorunlu olan bir davranış yönetmeliği mevcut değil, sadece nezaket kuralları geçerli kabul ediliyor. 

Dolayısıyla erkekler için baş selamı ve kadınlar içinse küçük bir reverans yeterli olarak görülüyor. BBC Keir Starmer’in başbakan seçilmesinin ardından Kral Charles ile ilk karşılaşmasının videosunu yayınlamış ve bu videoda tıpkı söylendiği gibi Starmer’ın odaya girerken ufak bir baş selamı verdikten sonra Kral Charles ile el sıkıştığı görülüyor. 

Birleşik Krallık Yönetim Sisteminde Kraliyet’in Rolü Büyük Ölçüde Sembolik
Birleşik Krallık’taki hükümet sisteminde Kral’ın (veya Kraliçe’nin) rolü büyük ölçüde sembolik ve törenseldir. Kral, devletin devamlılığını temsil eden törensel devlet başkanıdır. Parlamento’nun açılışında hükümetin yıllık programını açıkladığı konuşmayı yapar. Parlamentodan geçen yasalar Kral’ın onayına tabi olsa da bu büyük ölçüde formalite niteliğindedir. 1707’den bu yana herhangi bir yasa Kraliyet tarafından veto edilmemiştir.  Başbakanı ve diğer önemli hükümet yetkililerini atayan Kral, diplomatik ilişkileri sürdürür ve silahlı kuvvetlerin başkomutanı olarak törensel görevler üstlenir.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Kral Charles'ın İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ı Başbakan atadığı törenden olduğu iddiası doğru değil.