İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 18 Mart 2021’de yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın, Özgürlük Heykeli’ne model olan kadını gösterdiği iddia edildi. İddia 1000’den fazla beğeni toplamış. 

Söz konusu fotoğraf, benzer iddialar ile dünya genelinde paylaşılıyor.

Fotoğraf Gerçek Bir İnsanı mı Gösteriyor?

İddiada yer alan kadın resmi aslında gerçek bir fotoğraftan alınmamış. Bu görüntü, sanatçı Bas Uterwijk tarafından 2021'de tarihi figürlerin yer aldığı "AI portreleri" isimli bir seri kapsamında oluşturuldu. Uterwijk’in portfolyosunda; Van Gogh, Mona Lisa ya da Napoleon gibi çeşitli tarihsel figürlerin ve sanat eserlerine konu olan kişilerin gerçekçi portreleri de yer alıyor. 

Bas Uterwijk, Bored Panda ile yaptığı röportajda, “çekişmeli üretici ağlar” (GAN) ile deneysel olarak görüntüler oluşturmaya başladığını çünkü bunun bir gün fotoğrafçılığın geleceği olacağını belirtiyor. Uterwijk, “Bu 'derin öğrenme' ağları binlerce insan yüzü fotoğrafıyla eğitiliyor ve sıfırdan fotogerçekçiye yakın insanlar yaratabiliyor” diyerek bu görüntülerin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu açıklamış. 

Uterwijk, projesini açıklarken şu ifadeleri de kullanıyor:
“İnsan yüzünün binlerce yıl içinde dramatik bir değişim göstermediğini düşünüyorum. Saç stilleri ve makyaj dışında, uzun zaman önce yaşayan insanlar muhtemelen bize çok benziyordu ancak onları genellikle fotoğrafın icadından çok önce var olan çarpıtılmış antik sanat formlarında görmeye alışkınız.”

Sonuç olarak iddiadaki kadın fotoğrafı, Özgürlük Anıtı’na model olan kadının fotoğrafı değil, Özgürlük Anıtı'nın gerçek bir insan olsaydı nasıl görünebileceğinin bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir görüntüsünü oluşturuyor. 
Özgürlük Anıtı, heykeltıraş Frédéric Auguste Bartholdi tarafından 1886 yılında yapılmıştır. Bartholdi'nin kimi model olarak kullandığı sorusuna kesin bir yanıt olmamakla birlikte, çoğu tarihi kaynak heykelin yüzünün Bartholdi'nin annesinden esinlenerek yapıldığını söylüyor. Bunun yanında, Isabelle Boyer-Singer’ın Özgürlük Heykeli’nin gövdesi için model olduğu iddiaları da bulunuyor. Boyer-Singer, 1875'te vefat edene kadar Singer Dikiş Makinesi'nin yaratıcısı Isaac Merritt Singer ile evliydi. Daha sonra, söylentiye göre Boyer-Singer, Özgürlük Anıtı’nın heykeltıraşı Bartholdi ile tanıştı ve evlendi. Ancak bu iddiayı da destekleyecek kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte; iddiada yer alan görüntü, Isabelle Boyer-Singer’ı da göstermiyor. 

İddia daha önce Snopes, Factly ve Check Your Fact gibi doğruluk kontrolü platformları  tarafından da kontrol edilmişti.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın, Özgürlük Heykeli’ne model olan kadını gösterdiği iddia edilmişti. Ancak söz konusu görüntü gerçek bir insanı göstermiyor. Bu görüntü, sanatçı Bas Uterwijk tarafından 2021'de tarihi figürlerin yer aldığı “AI portreleri” isimli bir seri kapsamında Özgürlük Anıtı'nın gerçek bir insan olsaydı nasıl görünebileceğinin bir çalışması olarak bilgisayar tarafından oluşturulmuş. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Özgürlük Heykeli’ne model olan kadını gösterdiği iddiası yanlış.