İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 12 Nisan 2022 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Putin’in İzmir Aliağa TÜPRAŞ’ta çalıştığı zamanlara ait olduğu iddia edildi

Putin’in TÜPRAŞ’ta Çalıştığına Dair İddialar 2015’ten Beri Dolaşımda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hakkında en fazla söylenti dolaşan siyasi liderlerden biri. Putin’in geçmişine ve özel yaşamına dair ayrıntıların kamuoyuyla açık ve ayrıntılı bir şekilde paylaşılmaması ve 15 yıl kadar bir süre KGB ajanı olarak görev yapmış olması, hakkında bu denli fazla mit üretiliyor olmasının en önemli nedenleri arasında. 24 Şubat 2022’de bir savaş haline gelen Rusya-Ukrayna krizi, Putin’in dünya gündeminde kapsadığı alanı genişletirken, liderin geçmişine yönelik söylentileri de tekrar gündeme taşıdı. 
Devlet Başkanı’nın geçmişine dair Türkiye’de en fazla paylaşılan iddialardan biri, Putin’in yaklaşık olarak 50 yıl önce İzmir Aliağa’da TÜPRAŞ fabrikasında çalışmış olduğuna yönelik bir iddia. Anahtar kelimeler ile yapılan bir araştırma, iddiaların 2015 yılından bu yana dolaşımda olduğunu ve söylentilerin o dönem İzmir’de emekli bir işçi tarafından yapılmış tek bir açıklamaya dayandığını gösteriyor. 
İddiaların kaynağı İPTEK’ten emekli Adem Albayrak, açıklamalarını 2015’te Suriye sınırında bir Rus jetinin düşürülmesi üzerine Türkiye-Rusya ilişkilerinin gergin bir tonda ilerlediği bir sırada gerçekleştirmiş. Açıklamalarına göre, Albayrak’ın 1971 yılında TÜPRAŞ’ta çalıştığı dönemde Putin de 20’li yaşlarının başında bir işçi olarak orada bulunuyormuş. O dönem birçok basın kuruluşu tarafından haberleştirilen açıklamaların, iddiaların çıkış noktası olduğu anlaşılıyor.

Fotoğraf Putin’i TÜPRAŞ’ta Çalışırken mi Gösteriyor?

Tek bir açıklamaya dayanan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1970’lerde TÜPRAŞ’ta çalışmış olduğuna yönelik iddialar sosyal medyada çoğu zaman Putin’e ait aşağıdaki fotoğraf ile birlikte paylaşılıyor. Fotoğrafın bu iddia ile birlikte kullanımının ilk örneklerinden biri olarak 2015 tarihli bir haber gösterilebilir. 

Tersine görsel arama motorları ile yapılan bir tarama, fotoğrafın yıllar içinde yerli ve yabancı birçok haberde kullanıldığını gösteriyor. Söz konusu fotoğrafın Putin’in siyah-kuşak sahibi olduğu judo dalında aldığı eğitimlerden biri sırasında çekildiği bilgisi paylaşılıyor.

Fotoğrafın 1970’li yıllara ait olduğu bilgisi de kaynaklarda belirtilmiş. Görselin Putin’i 1970’li yıllarda gösterdiği bilgisi doğru olsa da fotoğraf iddia edildiği gibi Putin’in TÜPRAŞ’ta çalıştığına dair bir kanıt değil ve Putin’i bir judo ya da sombo eğitimi sırasında gösteriyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1975 yılında Leningrad Devlet Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden mezun oluşunun ardından KGB’de çalışmaya başladığı ve bu tarihe dek sombo ve judo sporlarında “üstat” derecesine ulaştığı bilgisine ulaşılabiliyor. Putin’in biyografisinde, bahsedilen yıllarda Türkiye’de bulunduğuna ya da çalıştığına dair bir detay yer almıyor olsa da Devlet Başkanı’nın geçmişine dair detaylar kamuoyuyla açık bir şekilde paylaşılmadığı için, güvenilir kaynaklar üzerinden Devlet Başkanı’nın geçmişte TÜPRAŞ’ta çalışıp çalışmadığına dair kesin bir kanıya varmak oldukça güç.

İddia YANLIŞ

Bir Instagram hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İzmir/Aliağa’da bulunan TÜPRAŞ’ta çalıştığı zamanlara ait olduğu iddia edilmişti. 2015 yılında Suriye sınırında bir Rus jetinin düşürülmesi üzerine gerilen Rusya-Türkiye tartışmaları sırasında İzmir’de İPTEK emeklisi bir işçinin Putin’in 1971’de TÜPRAŞ’ta çalışmış olduğuna dair açıklamalarına dayanan iddialar çoğunlukla ele alınan fotoğraf ile paylaşılıyor. Tersine görsel arama motorları, 1971 yılına ait fotoğrafın Putin’in siyah kemer sahibi olduğu judo ya da sombo alanında erken eğitimlerinden birine ait olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Putin’in TÜPRAŞ’ta çalıştığını gösterdiği iddiası yanlış.