Fotoğrafta Deprem Sonrası Yıkılan Binanın Iraklı Bir Müteahhit, Merdiven İse Japon Şirket Tarafından mı Yapıldı?
Bir Instagram sayfası tarafından 3 Şubat 2021 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğrafta deprem sonrası yıkılan binanın Iraklı bir müteahhit, merdivenin ise Japon şirket tarafından yapıldığı iddia edildi. Gönderi, 1,4 milyondan fazla görüntülenme ve 8 binin üzerinde beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Iraktaki depremden sonra çekilen foto:
 Binayı yapan Iraklı müteahhit. Merdiveni yapan ise bir Japon şirket.
Fotoğrafta Deprem Sonrası Yıkılan Binanın Iraklı Bir Müteahhit, Merdiven İse Japon Şirket Tarafından mı Yapıldı?

Paylaşım daha önce sosyal medyada sıklıkla gündeme gelmesinin yanında bazı haber ajansları ve internet platformları tarafından da paylaşılmış. İddia Kasım 2020’de doğruluk kontrolü platformu Teyit tarafından da analiz edilmiş.
Söz Konusu Fotoğraf Gerçek Mi?
İddiada paylaşılan fotoğrafın, bazı sosyal medya paylaşımlarında, Irak’taki bir depremden sonra yıkılan Irak yapımı bina ve Japon yapımı merdiveni gösterdiği iddia edilmiş. İddia edilen depremin hangi tarihte ve hangi şehirde olduğu ise belirtilmemiş. Aynı fotoğraf kullanılarak yapılan bazı iddialarda da fotoğrafın Şırnak’ta ya da Suriye’de bir saldırı sonrası çekildiği belirtilmiş ve “cennete çıkan merdivenler” ifadesi sıklıkla kullanılmış.
Ancak söz konusu fotoğrafın Irak’ta değil, Suriye’de çekilmiş ve fotoğraftaki merdivenler photoshoplanmış. Google Images yardımıyla arandığında fotoğrafın aslının 27 Temmuz 2013 Hatip Khatib tarafından Reuters haber ajansı için çekildiği görülüyor. Açıklamada yer alan ifadelere göre, fotoğraf Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin 27 Temmuz 2013'te Halep'te Bab Neirab'da düzenledikleri hava saldırısı ardından çekilmiş.
Fotoğrafın gerçeği şu şekilde:
Fotoğrafta Deprem Sonrası Yıkılan Binanın Iraklı Bir Müteahhit, Merdiven İse Japon Şirket Tarafından mı Yapıldı?

İddia YANLIŞ
Bir Instagram sayfası tarafından yapılan paylaşımda fotoğrafta deprem sonrası yıkılan binanın Iraklı bir müteahhit, merdivenin ise Japon şirket tarafından yapıldığı iddia edilmişti. Fotoğraftaki merdivenler photoshoplanmış ve fotoğrafın aslı 2013’te Reuters haber ajansından Hamid Khatib tarafından Suriye’nin Halep şehrinde düzenlenen bir hava saldırısından sonra çekilmiş. İddia hem üzerinde oynanmış medya hem de yanlış bilgi içeriyor. Sonuç olarak, fotoğrafta deprem sonrası yıkılan binanın Iraklı bir müteahhit, merdivenin ise Japon şirket tarafından yapıldığı iddiası yanlıştır.

Sonuç olarak;

Fotoğrafta deprem sonrası yıkılan binanın Iraklı bir müteahhit, merdivenin ise Japon şirket tarafından yapıldığı iddiası