Bir Facebook sayfası gökten yaşlı bir kadına benzeyen bir melek düştüğünü gösterdiğini iddia eden bir fotoğraf paylaştı. Farklı sayfalarda dolaşıma giren görsel 400 bine yakın görüntülenmeye ulaştı. Görselin söz konusu “melek” fotoğrafının yanında “Dünya büyük şok yaşıyor… Bu yaşlı kadın gökten düştü, Melek mi yoksa!” metniyle paylaşılmış. Gönderi altındaki yorumlarda görselin mahiyetiyle ilgili ciddi tartışmalara girildiği de görülüyor.
İddia Nasıl Yayıldı?
Söz konusu fotoğrafın gökyüzünden düşen bir meleği gösterdiği iddiası 2015 yılından beri farklı ülkelerdeki sitelerde dolaşımda. Daha önce fotoğrafta görüldüğü söylenen meleğin Houston’a ve Londra’ya düştüğü de söylenmiş ve doğrulama platformları tarafından bu iddialar yanlışlanmış.

Youtube’da da aynı fotoğrafın kullanıldığı ve bir meleğin yeryüzüne düştüğünü iddia eden videolar mevcut.
Fotoğrafta Görülen Gökten Düşmüş Bir Melek mi?
Fotoğraf için kullanılmış yanıltıcı metnin iddia ettiği gibi fotoğrafta gördüğümüz gökyüzünden düşmüş bir melek değil. Fotoğraf, Sun Yaun ve Peng Yu tarafından yapılmış bir heykelin fotoğrafı. Sanatçıların internet sitesinden heykelin 2008’de tamamlandığı bilgisine ve heykele ait başka fotoğraflara da erişilebilmekte. Tamamlandığı yıldan itibaren birçok yerde sergilenmesine rağmen 2015 senesinde Pekin’de sergilenmesinden sonra internette bu heykelin gökyüzünden düşen bir melek olduğuna dair iddialar paylaşılmaya başlamış. Aynı tarihlerde sanat eseri olarak Türkiye’de de haberlere konu olmuş. Bu içeriklerde fotoğraftakinin bir heykel olduğu belirtilse de yanıltıcı başlıklar kullanıldığı da görülmekte. Yanıltıcı başlık kullanımı incelememize konu olan Facebook sayfasının kaynak olarak gösterdiği internet sayfası için de geçerli.

Sonuç:
İddia YANLIŞ 
Fotoğrafta görülen şey gökyüzünden düşen bir melek değil Sun Yaun ve Peng Yu tarafından yapılmış bir heykel.
Bir Facebook sayfasının bir internet sitesini kaynak göstererek yaptığı paylaşımda kullanılan fotoğrafta görünenin yanıltıcı bir metin kullanarak bir melek olduğu ima edilmiş. Kaynak gösterilen internet sitesindeki fotoğraf galerisinde söz konusu fotoğrafın bir heykel fotoğraf olduğu belirtilmiş fakat yanıltıcı başlık da kullanılmış. Bu fotoğraf ile ilgili internette arama yapıldığında 2015 senesinden itibaren böyle haberlere konu olduğu veya yanıltıcı başlıklar kullanılarak haberleştirildiği görülüyor.

Sonuç olarak;

Gökten yaşlı bir kadına benzeyen bir melek düştüğü iddiası