Bir Twitter kullanıcısı tarafından 12 Ekim 2021 tarihinde yapılan paylaşımda gökyüzünde iki farklı Güneş’in olduğu iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
İki güneş yaklaşık 6 aydır çeşitli yerlerden gözüküyor

Görsel Twitter’da farklı açıklamalarla paylaşılmış. İddia, doğruluk kontrolü platformları Teyit ve Malumatfuruş tarafından da incelenmiş.
Gökyüzünde İki Farklı Güneş’in Belirdiği İddiası Gerçek mi?
Sosyal medyada birçok farklı konuda iddialar ortaya atılıyor. Buna son zamanlarda farklı açıklamalarla paylaşılan “Gökyüzünde iki farklı Güneş bulunuyor” iddiaları da eklendi. Bahsedilen Güneşler’in bazı paylaşımlarda Norveç sınırında, bazılarında ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) - Kanada sınırında çekildiği iddia ediliyor. Bazen ise gökyüzünde aynı anda iki Ay ortaya çıktı gibi paylaşımlarla da karşılaşmak mümkün.
Paylaşımın Twitter’da oldukça beğeni ve retweet alması yorumlarda da farklı iddiaların dile getirilmesine sebep olmuş. Görseli gören kullanıcılardan bazıları, gökyüzünde iki Güneş’in kıyamet alameti olduğuna yönelik bilgiler paylaşmış.

Paylaşılan iddia görselinde gökyüzünde iki Güneş net bir şekilde gözüküyor fakat paylaşımlarda başka bir bilgi verilmemiş. Görsel başka bir ipucu içermediği için tersine görsel arama ile başka bilgilere ulaşmak mümkün. Tineye adlı görsel tarama platformuna bakıldığında ise karşımıza görselin aslında uzun zamandır paylaşıldığı, yeni bir şey olmadığı anlaşılıyor.

Fotoğrafını kaynağı araştırıldığında ise fotoğrafların lisansını elinde tutan Alamy adlı birçok görselin lisans hakkını bulunduran bir web sitesi çıkıyor.

Bu aşamadan sonra görselin Mark Garlick adlı tasarımcı tarafından hazırlandığı bilgisine ulaşılabiliyor. Fotoğraf veritabanında bulunan fotoğraf açıklamasında “Gökyüzünde iki güneşi ve büyük bir ayı olan hayali bir gezegende sakin bir deniz manzarası” cümlesine yer verilmiş. Tasarımcının kendi web sitesini incelendiğinde ise Garlick; yer bilimleri, teknoloji, astronomi, uzay ve bilimkurgu alanlarında uzman olduğunu ve sanatında ağırlıklı olarak astronomiye ilgi duyduğunu belirtmiş. Aynı zamanda kendisinin dijital sanata ağırlık verdiği de gözüküyor. İddiadaki görsel de, bahsedildiği üzere dijital yöntemlerle üretilmiş. Sanatçının uzay ve gökyüzüne dair birçok çalışması olduğu da ayrıca görülüyor.
İddia YANLIŞ
12 Ekim 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan görselde gökyüzünde iki adet Güneş’in görüldüğü iddia edilmişti. İddia incelendiğinde ise görselin Mark Garlick adlı dijital ortamda görseller üreten bir sanatçıya ait olduğu gözüküyor. Garlick, oluşturduğu görsel açıklamasında da görselin dijital ortamda yaratıldığını ve hayali bir görsel olduğunu belirtmiş.

Sonuç olarak;

Gökyüzünde 6 aydır iki ayrı farklı Güneş görüldüğü iddiası yanlış.