Bir Facebook sayfası tarafından 27 Aralık 2021 tarihinde yapılan paylaşımda görselin mor lahana kesitlerini gösterdiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Mor lahananın için deki muhteşem sanat eseri....
İddia birçok kez farklı kullanıcılar tarafından paylaşılmış. Diğer doğrulama kuruluşları da iddiayı incelemiş.
Görsel Mor Lahanayı Kesitlerini mi Gösteriyor?
Son zamanlarda sosyal medyada birçok kişi benzer görselleri mor lahananın yakınlaştırılmış hali iddiasıyla paylaşıyor. Özellikle Türkiye’de oldukça popüler hâle gelen iddiayı incelemek için ilk olarak görsele dair internette araştırma yapılabilir.
İddiada paylaşılan görseller tersine görsel arama yöntemiyle Google’da aratıldığında görselin farklı varyantları görülebiliyor. Bunun yanında görsellere ilk olarak olarak Dan Bebber adlı bir kullanıcının paylaşımıyla ulaşılabiliyor. Bebber, 20 Aralık 2021’de tweetini “Kırmızı lahana sonsuzluğu” başlığıyla paylaşmış.

Büyük bir etkileşim sayısına ulaşan Bebber, 21 Aralık’ta bir tweet ile görselin farklı versiyonlarını da “Kırmızı lahana kar taneleri - Herkese Mutlu Noeller” yazısıyla paylaşmış.

Sosyal medyada beğenilen görseller üzerine bir Twitter kullanıcısı Bebber’ın paylaşımından çok etkilenerek, “Aynı lahanadan kesitler mi? Harika bir fayans seti olur!” diye bir tweet atmış. Bunun üzerine de Bebber cevap olarak fotoğrafların kendisi tarafından oluşturulduğunu, bunun için de GIMP adlı bir fotoğraf düzenleme programının kaleideskope isimli efektini kullandığını açıklamış.
Bahsedilen program olan GIMP (GNU Image Manipulation Program) uygulaması incelendiğinde, görüntüyü oluşturan Bebber’in belirttiği gibi bir çiçek dürbünü efektinin (kaleydoskop) mevcut olduğu görülebiliyor. Bununla birlikte çiçek dürbünü efektiyle birçok farklı görüntüler oluşturulabiliyor. Sonuç olarak görselin üreticisi Dan Bebber’ın da belirttiği üzere görsel bir fotoğraf düzenleme programı ile üretilmiş.

İddia YANLIŞ
27 Aralık 2021 tarihinde bir Facebook kullanıcısı tarafından paylaşılan görselin mor lahananın yakından çekim hâlini gösterdiği iddia edilmişti. İddia incelendiğinde görselleri paylaşan kişi olan Dan Bebber, görsellerin bir fotoğraf düzenleme uygulaması kullanarak kaleydoskop efektiyle üretildiğini belirtmiş. Ayrıca kaleydoskop efektiyle üretilmiş görsellere internetten de erişilebiliyor.

Sonuç olarak;

Görselin mor lahananın yakınlaştırılmış hâlini gösterdiği iddiası yanlış.