Bir Twitter sayfası tarafından 12 Temmuz 2021 tarihinde yapılan paylaşımda İsrail Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 aşılarının delta varyantına karşı etkisiz olduğunu açıkladığı iddia edildi. Gönderi 51 retweet 95 beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
İsrail Sağlık Bakanı: önceki COVİD aşıları "Delta" Varyantına karşı etkisiz Sayın @drfahrettinkoca bey siz o zaman neden insanlara 3.doz aşıları yapıyorsunuz, Bakin DELTA varyantına etkisiymiş.

Delta Varyantı Nedir?
COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 dahil tüm virüsler zamanla gelişir. Bir virüs çoğaldığında veya kopyalandığında, bazen biraz değişir ve bu değişim normal olarak kabul edilir. Virüs popülasyonda geniş çapta dolaşırken mutasyona uğrama olasılığı da artar. Bir virüsün yayılması için ne kadar çok fırsat varsa o kadar çok çoğalır ve değişim geçirmesi için o kadar fırsatı olur. Mutasyonlar virüsün genetik materyalinde nerede olduğuna bağlı olarak, bulaşma ve şiddeti gibi, özelliklerini etkileyebilir.
Delta varyantı da SARS-CoV-2’nin neden olduğu COVID-19 mutasyonlarından biri. İlk olarak Hindistan’da nisan ve mayıs aylarında tespit edildi. Delta varyantı koronavirüsün daha bulaşıcı formu. En az 80 ülke ve bölgeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) endişe verici bir mutasyon olarak tanımladı. Delta varyantının 2020 yılının sonlarında Birleşik Krallık’ta tespit edilen Alfa varyantından yaklaşık olarak %60 daha bulaşıcı olduğu açıklandı.
İsrail Sağlık Bakanlığı Covid-19 Aşılarının Delta Varyantına Karşı Etkisiz Olduğuna Dair Bir Açıklamada Bulundu mu?
İsrail’de Delta varyantının etkisiyle COVID-19 vakalarındaki artış aşının etkinliği konusunda sıklıkla tartışmalara neden oluyor. Ülkede aşılama ile birlikte vakaların ve ölümlerin azalması üzerine maske ve sosyal mesafe kuralları kaldırılmıştı. Ancak Delta varyantının etkisiyle Başbakan Naftali Bennett bazı kısıtlamaların yeniden uygulamaya başlanabileceğini ifade etti.
İsrail Sağlık Bakanlığı Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının hastaneye yatmayı ve ciddi vakaları büyük ölçüde önlediğini ancak Delta varyantının yayılmasını önlemede daha az etkili olduğunu gösteren verileri yayınladı.
Paylaşımda yer alan bağlantıya tıklandığında haberin İsrail’de ulusal haber yayını yapan Arutz Sheva gazetesinden alındığı belirtiliyor. Haberde, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Hizmetleri bölümünden Dr. Arik Haas, ocak ayında aşılanan kişiler ile enfekte olan kişiler arasında bir ilişki olduğunu açıkladı. Aşıların hala şiddetli semptomları önlediğini de ekledi. Rapor da verilerin sonuç çıkarmak için yetersiz olduğunun altını çiziyor.

COVID-19 Aşıları Delta Varyantına Karşı Etkili mi?
Geliştirilmekte olan ya da onaylanmış COVID-19 aşılarının yeni varyantlara karşı koruma sağlaması bekleniyor. Aşılar bir dizi antikor ve hücre içeren geniş bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkarıyor.
İngiltere Halk Sağlığı Merkezi tarafından yapılan araştırmanın ön baskı sonuçlarına 22 Mayıs 2021 tarihinde yayınladı. Tek doz AstraZeneca veya Pfizer-BioNTech aşısı yüzde 33, iki doz aşı uygulanan kişilerde AstraZeneca yüzde 60, Pfizer-BioNTech’de ise yüzde 88 etkili. Bir doz aşı yaptıran kişilerin aşılanmamış hastaneye yatma olasılığını yüzde 75 önlüyor. İki dozu tamamlamış kişilerde ise bu oran %94.

Dünya Sağlık örgütü, COVID-19 salgını ile mücadele de aşının çok önemli bir araç olduğunu vurguluyor. Yeni varyantlar ile ilgili endişeler nedeniyle aşıların ertelenmemesi gerektiğinin altını çiziyor.
Üçüncü Doz Aşılama Neden Yapılıyor?
Dünyada üçüncü doz uygulama tartışmaları sürerken Türkiye Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısı olanlara üçüncü doz olarak Pfizer-BioNTech aşısı uygulamaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Haziran ayının sonunda yaptığı açıklamada üçüncü doz aşının faydalı olacağını kararlaştırdık.” ifadelerini kullandı. Sinovac sözcüsü de Liu Peinçeng CoronaVac aşısının delta varyantına karşı etkili olduğunu fakat üretilen antikorun üçte bire düştüğünü söyledi.
İngiltere’de Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) üçüncü doz aşısı yapmayı planladıklarını açıkladı. Aşının etkinliğinin zaman içinde düşmesi ve delta gibi varyantlarla ile başa çıkabilmek için yeni aşılara ihtiyaç olabileceği düşünülüyor.
İsrail ise bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere üçüncü doz aşı yapmaya başladı. Ancak elde yeterli veriler olmaması nedeniyle ülkedeki herkese üçüncü dozu uygulamakta acele etmeyeceğini ve bekleyeceğini söyledi.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter sayfası tarafından yapılan paylaşımda İsrail Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 aşılarının delta varyantına karşı etkisiz olduğunu açıkladığı iddia edilmişti. İsrail’de son dönemde artan vaka sayıları nedeniyle COVID-19 aşılarının Delta varyantına karşı etkili olup olmadığı tartışılıyor. İsrail Sağlık Bakanlığı artan vakaları değerlendirdiği raporda aşıların hastaneye yatmayı önlemede önemli ölçüde etkili olduğunu açıkladı Üçüncü doz tartışması sürerken aceleci davranmamak gerektiğini eldeki verilerin henüz yeterli olmadığını bildirdi.

Sonuç olarak;

İsrail Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 aşılarının delta varyantına karşı etkisiz olduğunu açıkladığı iddiası yanlış.