İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 26 Ocak 2019 tarihinde yapılan paylaşımda Japonya’da “görünmezlik pelerini” icat edildiği iddia edildi

Aynı videonun benzer iddialar ile dünya genelinde uzun süredir dolaşımda olduğu görülüyor.

Videodaki “Görünmezlik Pelerini” Gerçek mi?

Videonun ve benzer iddiaların örnekleri 2019’a kadar giderken, iddianın belirli zamanlarda tekrar tekrar gündeme gelerek viral olduğu görülüyor. İddianın 16 Kasım 2022’de Twitter’da paylaşılan bir örneği 150 binin üzerinde beğeni toplamış. 

En az 2019’dan beri gündeme gelmekte olan bu videodaki Japonya’nın “görünmezliği” icat ettiği iddiası doğru değil. Bu türden bilimsel bir gelişmeye yönelik hiçbir güvenilir kaynaktan bir kanıta ulaşılamıyor. Söz konusu video, video editörleri tarafından yaygın olarak kullanılan bir efekt aracı olan yeşil ekran ile, bu durumda ise “yeşil kumaş” ile çekilmiş. Videonun kenarındaki yeşil çizgi de videoda görsel efekt kullanılmış olduğunun bir göstergesi.

Benzer videoları yeşil kumaş yardımı ile başka sosyal medya kullanıcılarının da çektiğine rastlamak mümkün. 

Yeşil kumaş kullanarak görsel efektler ile “görünmezlik pelerini” oluşturmanın arkaplanını anlatan çeşitli kaynaklar mevcut. Bunlardan biri, kreatif direktör Dustin McLean tarafından  Mayıs 2012'de YouTube kanalında yayınlanan "Görünmezlik Pelerini - Sahne Arkası" başlıklı bir video. Burada McLean, söz konusu iddiada yer alan videodaki gibi görüntülerin nasıl oluşturulduğunu açıklıyor. 

İddia daha önce Snopes tarafından da incelenmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Japonya’nın “görünmezlik pelerini” icat ettiği iddia edildi. Söz konusu iddianın en az 2019’dan beri dolaşımda olduğu görülüyor ve bu konuda teknolojik bir gelişmeye herhangi güvenilir bir kaynaktan ulaşılamıyor. Söz konusu video ise yeşil kumaş kullanılarak görsel efektlerle üretilmiş. 

Sonuç olarak;

Japonya’nın “görünmezlik pelerini” icat ettiği iddiası yanlış.