7 Aralık 2017 tarihinde bir Facebook kullanıcısı tarafından paylaşılan gönderide, kalp krizi anında parmak uçlarına iğne batırılarak kişinin bilincinin yerine getirileceği, bu sayede zaman kazanılarak kalp krizi geçiren kişinin kurtulma ihtimalinin artacağı iddia edildi. Gönderi son 4 ayda 1,6 milyon görüntülenme 45 bine yakın paylaşım almış.
Söz konusu iddia daha önce Twitter’ın yanı sıra, çeşitli internet ve haber sitelerinde de gündeme gelmiş. İddianın 2006 yılında New York Times tarafından da incelendiği ve uzun süredir yabancı kaynaklarda da dolaştığı görülüyor. Bu iddia 2017’de Teyit, AFP Fact Check ve 2019’da AP News tarafından da yanlışlanmış.
Kalp Krizi Anında Böyle Bir Müdahale Yararlı mı?
Avrupa Acil Tıp Birliği Başkan Vekili Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu’nun birçok haber sitesinde yer alan açıklaması, kalp krizi anında iğne batırarak yapılan ilk yardım yönteminin bilimsel bir dayanağı olmadığı yönünde. Rodoplu, aynı zamanda bu iddiaları ‘’bilgi kirliliği’’ olarak nitelendiriyor ve insanları yanlış yönlendirdiği için tehlikeli olduğunu söylüyor.

Bu yöntemin bilimsel dayanağı olmadığı ve tehlikeli olduğuna ilişkin uyarılar yabancı doktorlardan da gelmiş. AFP Fact Check’in görüştüğü danışman nörolog Dr. Dilraj Singh Sokhi de bunlardan biri. Aynı zamanda Nairobi’deki Aga Khan University Hospital’da kalp krizi servisleri (stroke services) bölümünün başkanı olan Sokhi, bu iddianın ‘’tehlikeli biçimde yanlış yönlendirici olduğunu’’ belirtiyor ve potansiyel olarak hayat kurtarıcı acil tıbbi tedaviyi geciktirebileceğini söylüyor.

AP News yaptığı analizde Columbia Üniversitesi Nöroloji Profesörü Dr. Mitchell Elkind’in görüşlerine yer vermiş. Elkind de, kalp krizi semptomları gösteren birinin yapabileceği en iyi hareketin ambulans çağırmak olduğunu belirtiyor ve semptom gösteren birinin parmağına iğne batırma gibi yöntemleri ‘’tamamen saçmalık’’ olarak nitelendiriyor.

İddia YANLIŞ.
Kalp krizi geçiren birinin parmağına iğne batırılarak ilk yardım yapılması ve bu sayede zaman kazanılacağına dair iddiaların herhangi bir bilimsel dayanağı bulunmuyor. Doktorlar bu yöntemi savunan iddiaların oldukça yanlış yönlendirici ve zaman kaybı olduğunu belirtiyor. Doktorlara göre kalp krizi anında yapılabilecek en doğru hareket ise tıbbi yardım aramak.

Sonuç olarak;

Kalp krizi sırasında parmak uçlarına toplu iğne batırılarak zaman kazanılacağı iddiası