Bir internet sitesi tarafından 20 Temmuz 2020 tarihinde yapılan haberde Malezya’da yakalanan insan dudaklı ve dişli balığın görenleri ürküttüğü ve sosyal medyada konunun ilgi çektiği iddia edildi. Haberin içeriğinde bu balıkların ‘’tetik balığı’’ türünden olduğu da iddia edildi.

İddia Nasıl Yayıldı?
Söz konusu fotoğraf Endonezyalı bir Twitter kullanıcısı tarafından 2 Temmuz tarihinde paylaşıldı ve 15 binin üzerinde beğeni aldı ve 8,9 bin kadar paylaşıldı. Paylaşımın ardından yabancı haber siteleri de bu iddiayı ele aldı. Haber, 18 ve 19 Temmuz tarihinde Türk sitelerinde de paylaşılmaya başladı. Söz konusu iddia bazı yabancı kaynaklar ve Teyit tarafından yanlışlanmış.
Böyle Bir Balığın Olduğu Doğru mu?
Yabancı haber kaynakları incelendiğinde bu balığın triggerfish adı verilen Hint-Pasifik bölgesinde görülen bir türe benzer olduğu görülüyor. ‘’Tetik balıkları’’ kendi içlerinde de 40 ayrı çeşide ayrılıyor. Bazı türleri akvaryum ticaretinde kullanılan bu balıklar güçlü çeneleri ve agresif yapıları ile de ünlüler. The Rakyat Post isimli Malezyalı dijital medya şirketi, bu balığın ülkede ayam laut ya da ikan jebong olarak da bilindiğini belirtiyor.

Lutfi Afiq Rosli isimli National University of Singapore’da doktora adayı olan deniz biyoloğu da balığın ‘’Blackbelly Triggerfish’’ olduğunu söylüyor. National Geographic’te triggerfish türüne ait fotoğraflar da iddiadaki balığa oldukça benziyor. Ancak deniz biyoloğu Rosli, fotoğrafın özellikle diş kısmının düzenlenmiş olduğuna inandığını söyledi.

ABD’nin Chicago şehrinde Shredd Akvaryumu’nda hayvan operasyonları ve habitatlar kıdemli müdürü Mark Schick de yaptığı açıklamada fotoğraf ile oynanmış olabileceğini belirtti. Mark Schick, konuyla ilgili tetik balıklarının insanlarınki gibi değil, daha çok köpek dişlerine benzer şekilde olduğunu söyledi.

CNET isimli haber sitesinin hazırladığı haberde, University of Technology Sydney’de görevli deniz biyoloğu David Booth da tetik balıklarının büyük dişleri olduğunu ancak insan dişine benzemediklerini, fotoğrafların Photoshop ile düzenlenmiş olduğunu söyledi.

Bunun yanı sıra fotoğrafı kullanarak yaptığı analizde Teyit, fotoğrafın ‘’pixlr, picmonkey, lunapic gibi fotoğraf düzenlemeye yardımcı sitelerde düzenlenmiş’’ olduğunu aktarıyor.
Sonuç:
İddia YANLIŞ
Deniz biyologları Lutfi Aliq Rosli ve David Booth tarafından, ayrıca akvaryum müdürü Mark Schick tarafından yapılan açıklamalar söz konusu balığın Blackbelly Triggerfish türüne ait olduğunu gösteriyor. Ancak uzmanlar, tetik balıklarının dişlerinin büyük olduğunu ancak insan diş ve dudaklarını andırmadığı konusunda hemfikirler. Her üç uzman da fotoğrafın üzerinde oynanmış olacağını düşünüyor. Teyit’in fotoğraf için yaptığı analizde de diz ve dudak bölgeleri ile oynandığı görülüyor.

Sonuç olarak;

Malezya’da insana benzer dişleri ve dudakları olan balığın yakalandığı iddiası