İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 21 Mayıs 2022 tarihinde yapılan paylaşımda maymun çiçeği hastalığının Covid-19 aşıları sonucu ortaya çıkan zona hastalığı olduğu iddia edildi. 

Söz konusu iddia yerli ve yabancı birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış. 

 Zona (Herpes Zoster) ve Maymun Çiçeği Aynı Şey mi?

Doğruluk Payı olarak daha öncesinde maymun çiçeği hastalığının ne olduğuna dair bir bülten yayımlamıştık. Çiçek hastalığına benzer semptomlara sahip olan maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958 yılında araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın ortaya çıkmasıyla keşfedildi. İnsanlarda ilk maymun çiçeği vakası 1970 yılında, çiçek hastalığını ortadan kaldırmak için yoğun çaba gösterilen bir dönemde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi. Virüsün belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, titreme ve halsizlik yer alıyor. Ateşin ortaya çıkmasından bir ila üç gün sonra genellikle yüz bölgesinde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan içi sıvı dolu ve ağrılı döküntüler meydana geliyor. Maymun çiçeği virüsü ile enfekte olunduğunda ilk semptomlar 5 ila 21 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Semptomlar genellikle 2 ila 4 hafta içerisinde düzeliyor. Çiçek hastalığının hafifi olarak nitelendirilen maymun çiçeği virüsü için henüz özel bir aşı bulunmamakla birlikte, çiçek hastalığı aşısı %85 koruma sağlıyor.

Vücudun bir bölgesini etkileyen "zona"

Herpes Zoster olarak da adlandırılan zona hastalığıysa suçiçeği hastalığına neden olan “Varicella zoster” virüsünden kaynaklanıyor. Varicellla zoster virüsü, suçiçeği geçiren kişilerin vücudunda etken virüs sinir sistemine yerleşerek uzun yıllar boyunca inaktif şekilde yaşayabiliyor. Nadir de olsa inaktif “varicella zoster” virüsü harekete geçip tek bir sinir veya tek bir sinir tarafından kontrol edilen yüzeyi enfekte ederek zonaya neden olabiliyor. Suçiçeği geçirmiş herkeste ileride zona hastalığı görülebilirken suçiçeği virüsüne maruz kalmayan insanların zonaya yakalanması mümkün değildir. Hastalık sürecinde görülen semptomlar arasında ağrı, yanma, uyuşma, karıncalanma, ağrıdan sonra başlayan kırmızı döküntü, dokunmaya karşı hassasiyetle birlikte, kaşıntı ile kolay patlayan ve kabuk bağlayan içi sıvı dolu kabarcıklar bulunuyor. Maymun çiçeği virüsüyle enfekte olan birinin bütün vücudu etkilenirken, zonada yalnızca genellikle bir bölümü etkileniyor.

Covid-19 Aşılarıyla Maymun Çiçeği Hastalığının Bir İlişkisi Bulunmuyor

Covid-19’a karşı uygulanan aşılarla maymun çiçeği hastalığı arasında bir ilişki bulunmuyor. Maymun çiçeği, yalnızca virüse bulaşmış bir insan veya enfekte bir hayvan aracılığıyla doğrudan virüse maruz kalırsanız kapılabiliyor. Hastalığın bulaşma yollarından başlıcaları ise enfekte insan veya hayvanın tükürük veya solunun salgılarına, kan ve vücut sıvılarına maruz kalmak; cilt lezyonları veya enfekte olanların mukozalarına yakın kalmak olarak tanımlanmış durumda. Maymun çiçeği olduğu iddia edilen zonaysa farklı bir hastalık türü ve doğrudan suçiçeği virüsü olan “varicella zoster” ile ilişkili.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 21 Mayıs 2022 tarihinde yapılan paylaşımda maymun çiçeği hastalığının Covid-19 aşıları sonucu ortaya çıkan zona hastalığı olduğu iddia edilmişti. Zona (herpes zoster) ve maymun çiçeği birbirinden farklı hastalıklar. Maymun çiçeği, doğrudan virüs bulaşmış bir insan veya enfekte bir hayvan aracılığıyla kapılabilirken, zonaya inaktif şekilde vücutta bulunan suçiçeği virüsü sebep oluyor. Bunun yanı sıra Covid-19 aşılarıyla maymun çiçeği arasında herhangi bir ilişki bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Maymun çiçeği hastalığının, Covid 19 aşılarına bağlı olarak ortaya çıktığı ifade edilen zona hastalığı olduğu iddiası yanlış.