İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 19 Temmuz 2024’te yapılan bir paylaşımda Microsoft’a yönelik biber saldırı sonucu dünya genelindeki sistemlerin çöktüğü iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Siber güvenlik şirketi CrowdStrike'ın hatalı güncellemesi, dünya genelindeki kesintiye neden oldu.
→ Güncellemenin ardından Microsoft Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar ön yükleme modunda takılı kaldı. CrowdStrike güncellemeyi geri almak için çalışma başlatıldığını açıkladı.
CrowdStrike'ın Güncellemesi Windows’un Mavi Ekran Hatası Göstermesine Sebep Oldu
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilmek için ‘Windows Çöktü’ cümlesi arama motorlarında aratıldığı zaman konuyla ilgili haberlere ulaşılabiliyor. Haberlerde geçen ifadeye göre Microsoft Windows kullanan şirketlerin CrowdStrike yazılımının güncellemesinden sonra bilgisayarlarının çöktüğünden bahsediliyor.
CrowdStrike ile ilgili bilgi bulabilmek için arama yapıldığında CrowdStrike’ın siber güvenlik yazılım şirketi olduğu anlaşılıyor. Şirketin CEO’sunun NBC’ey yaptığı açıklamada güvenlik güncellemesinin Microsoft Windows bilgisayarlarda BSOD yani önyükleme sırasında karşılaşılan  mavi ekran sorununa neden olduğu ve güncellemenin küresel çapta geri alınması için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Şirketten yapılan açıklamaya göre soruna Falcon sensörünün güncellemesinin sebep olduğu aktarıldı. CrowdStrike Falcon, ihlallerin gerçekleşmeden önce durdurulmasını sağlamak için makine öğrenimi tarafından desteklenen bulut tabanlı bir antivirüs yazılımıdır. CrowdStrike Falcon, dünya çapında binlerce şirket tarafından verileri korumak için kullanılıyor. Bu sebeple yaşanan sorun dünya çapında kesintilere sebep oldu.

Reddit platformundaki CrowdStrike subredittinde de sorunun çözümüne dair bilgiler paylaşıldı. 
CrowdStrike, 15 Temmuz 2024’te X hesabından yaptığı paylaşımda CrowdStrike Falcon için büyük bir güncelleme geleceğini duyurmuştu.
HaveIPwned’ın kurucusu ve Microsoft bölgesel direktörü Troy Hunt da X hesabından yaptığı paylaşımda yaşanan sorunun Microsoft kaynaklı olmadığını, CrowdStrike kaynaklı olduğunu belirtti.
Öte yandan, Avustralya Siber Güvenlik Koordinatörü olayın arkasında herhangi bir siber saldırı tespit edemediklerini, soruna 3. taraf bir yazılımın sebep olduğunu açıkladı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da yaptığı çalışmaların ardından aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığının tespit edildiğini açıkladı.

Sonuç olarak;

Microsoft’a yönelik siber saldırı sonucu dünya genelindeki sistemlerin çöktüğü iddiası yanlış