Bir Twitter hesabı tarafından 17 Aralık 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Omicron kelimesinin etimolojik kökeninin “nihai son” ve “kıyamet” anlamına geldiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Dünya Sağlık Örgütü $IVIYLA İNSANLIĞIN KOZMİK ODASINA GİRİLDİ. OMICRON - İbranice - OMEGA DEMEKTİR Yunan alfabesinin son harfi Ω veya ω (omega), yani Büyük - O'dur. Ayrıca Küçük - o veya Yunanca: omicron, yani o vardır. OMEGA - NİHAİ, TAM SONU, Yani Kıyamet ANLAMINA GELİR.

Benzer iddialar dünya genelinde çeşitli sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılıyor. Reuters’ın da konu ile ilgili doğruluk kontrolü analizi bulunuyor.
Omicron kelimesinin Etimolojik Kökeni “Son” Anlamına mı Geliyor?
Dünya Sağlık Örgütü, yeni COVID-19 varyantlarını adlandırmak için Yunan alfabesinden harfler kullanıyor. Dünya Sağlık Örgütü mayıs ayında, Yunan alfabesini kullanarak ortaya çıkan yeni COVID-19 varyantlarını adlandıracağını duyurmuştu. "Delta" varyantı manşetlere konu olurken, epsilon, Iota ve lambda gibi çok fazla endişe yaratmayan başka varyantlar da söz konusu olmuştu. En son varyant ortaya çıktığında DSÖ, dünya genelinde yaygın olarak soyadı olarak kullanıldıkları için sıradaki iki harfi, yani nu ve xi'yi atladı ve yeni varyantı omicron olarak adlandırdı. “Omicron” kelimesi oyun ve filmlerde sıklıkla kullanıldığından, daha önce de “pandeminin planlı olduğuna” dair komplo teorileri içeren iddialara konu olmuştu. Söz konusu iddiada da Omicron kelimesinin etimolojik kökeninin “nihai son” ve “kıyamet” anlamına geldiği belirtiliyor.
Yunan alfabesindeki bütün harflerin listesi aşağıda görülebilir.

Görüleceği üzere, Yunan alfabesinde “o” harfine karşılık gelen iki ayrı harf bulunuyor. King's College London'da Modern Yunan ve Bizans Tarihi, Dili ve Edebiyatı Fahri Koraes Profesörü Roderick Beaton bu iki harfin farkını şu şekilde açıklıyor:
“Yunan alfabesinde günümüzdeki 'o' harfine karşılık gelen iki harf vardır: adı 'küçük o' anlamına gelen omikron ve adı 'büyük o' anlamına gelen omega. Bugün Yunanca'da aynı şekilde telaffuz ediliyorlar, ancak antik dilde aralarında bir fark vardı, muhtemelen İngilizce 'hot' ve 'no' kelimelerindeki ses arasındaki gibi."

Profesör Roderick Beaton, omicron ve omega harflerinin kökeni ile ilgili yanlış anlaşılmayı şu şekilde açıklıyor:
“Yunan alfabesinin son harfi omega (omicron değil) ve Hristiyanlığın başlangıcından beri omega ve alfa harfleri beraber kullanıldığında, zamanın başlangıcını ve sonunu temsil eder. Bu sebeple omega ve alfa bir arada bulunduğunda; her şeyin sonu, zamanın sonu gibi tarihsel çağrışımlara sahiptir. Ama bu omicron harfi için geçerli değil.”

Andrews Üniversitesi'nde Yunan ve Klasik Çalışmalar Öğretim Üyesi Olaf Almqvist Reuters'a yaptığı açıklamada, “omikron” kelimesinin “o mikron” yani “küçük o” anlamına geldiğini belirtiyor. Olaf Almqvis’e göre, Omicron'un 'zamanın sonu' anlamına geldiği önerisi kelimedeki “om” kısmının omega (Yunanca alfabesinin son harfi) ve “kron” kısmının chronos (Yunanca zaman) anlamına geldiği kısaltılmış bir bileşik olarak yanlış okunmasına dayanıyor. Ancak 'Omicron' ve 'Omega', farklı harflerdir ve omicron, ‘om’ ve 'chronos' (zaman) köklerinden değil, o- ve 'micron' köklerinden oluşuyor.

Online Etymology Dictionary’deki etimolojik kökenlere bakıldığında da omikron ve omega kelimelerinin kökenlerinin sırasıyla “küçük o” ve “büyük o” şeklinde olduğu görülüyor.

Bunun yanında, Chicago Üniversitesi Helenik Araştırmalar Merkezi direktörü Anastasia Giannakidou, Yunanca'daki 'son' teriminin 'omega' değil 'telos' olduğunu söylüyor.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda “omicron” kelimesinin etimolojik kökeninin “nihai son” ve “kıyamet” anlamına geldiği iddia edilmişti. Yunan alfabesinde günümüzdeki ‘o’ harfi için iki ayrı harf bulunuyordu, ‘küçük o’ anlamına gelen ve alfabenin 15. harfi olan “omikron” ; ve ‘büyük o’ anlamına gelen ve alfabenin son harfi olan “omega”. İki kelimenin de etimolojik kökeni incelendiğinde “nihai son” ve “kıyamet” gibi anlamlar ortaya çıkmıyor.

Sonuç olarak;

“Omicron” kelimesinin etimolojik kökeninin “nihai son” ve “kıyamet” anlamına geldiği iddiası yanlıştır.