Pfizer’ın Eski Çalışanı mRNA Aşılarında Grafen Olduğunu Doğruladı mı?
İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 30 Ağustos 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Pfizer’ın eski bir çalışanı olduğunu iddia eden Karen Kingston’ın aşılarda grafen olduğunu doğruladığı iddia edildi. 

Paylaşım 1500’ü aşkın beğeni alırken 600’den fazla da paylaşılmış.

Gönderiyle beraber paylaşılan video Türkçe ve birçok dilde aşıda grafen olduğu iddiasıyla sosyal medya platformlarında yayılma alanı buldu. 
İddiayla beraber paylaşılan videoda ABD’li aşırı sağcı medya figürlerinden Stew Peters’ın Pfizer’ın eski çalışanı olduğunu iddia eden Karen Kingston ile 28 Temmuz 2021 tarihli röportajı bulunuyor. Stew Peters komplo teorisyeni olarak tanınıyor ve 2020’den beri sürdürdüğü şovunda birçok komplo teorisyenini de ağırlamıştı. Bu röportajda Kingston mRNA aşılarında grafen olduğuna dair çürütülemez kanıtları olduğunu vurgulayarak aşıların gelecekte grafen oksit bazlı zihin kontrol mekanizmaları için vücudun dayanıklılığını ölçmek amacıyla kullanıldığını ileri sürdü. 
Karen Kingston’ın LinkedIn profilinde 1996-1998 arasında Pfizer’da çalıştığını ve kariyerini ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe iş analisti olarak şekillendirdiği anlaşılıyor. Doğruluk kontrolü platformu Lead Stories’in Pfizer’dan aldığı bilgiye göre Kingston’ın Pfizer’da çalıştığıyla ilgili bilgi netleştirilemese de Pfizer-BioNTech COVID-19 aşı geliştirme çalışmasının herhangi bir aşamasında yer almadığı tam olarak doğrulanabiliyor. Özetle, grafen oksit iddiasının sahibi Karen Kingston kariyerinin bir döneminde Pfizer’da pazarlama ile ilgili çalışmış olma ihtimali olsa da aşı geliştirme çalışmalarında yer almamış. 

Aşılarda Grafen Oksit Var mı?

COVID-19 aşılarında grafen olduğuna dair iddialar özellikle 2021’in yaz aylarında yayılmaya başlamıştı. İspanyol bilim insanlarının aşının içinde %99 oranında grafen bulunduğunu gösteren bir makale yayınladığı iddiasıyla sosyal medya platformlarında yankı bulan söylenti birçok uzman ve doğruluk kontrolü platformu tarafından yanlışlandı. Söz konusu bu röportajda iddialar farklı bir çerçevelemeyle Pfizer’ın eski çalışanından açıklamalar vurgusuyla paylaşılıyor. Kingston röportajda yanlış veya yönlendirici bilgi içeren birçok parçayı bir sunum haline getirerek paylaşmış. Kingston kısaca mRNA aşılarının içinde Pegylated lipid bulunduğunu, bu maddenin Çinli firma SINOPEG tarafından üretildiği ve firmanın sunduğu bilgilerde madde içinde grafen olduğunu iddia ediyor. 
Pfizer’ın Eski Çalışanı mRNA Aşılarında Grafen Olduğunu Doğruladı mı?

Kingston’ın iddiasında belirttiği SINOPEG dünyada Pegylated lipid üreten tek firma olmadığı gibi içeriğinde grafen oksit olduğuna dair bir kanıt da bulunmuyor. Röportajda grafen oksit ile ilgili paylaşılan patent başvurusu da bu firmaya ait değil. Bu başvurunun gösterildiği sunumda her parça farklı yerden alınarak sanki ilişkileri varmış gibi gösterilmiş. Başta COVID-19 aşılarına kullanım onayı veren FDA olmak üzere birçok uzman aşılarda grafen oksit olmadığını doğruluyor
Pfizer’ın Eski Çalışanı mRNA Aşılarında Grafen Olduğunu Doğruladı mı?

Bu iddia daha önce Snopes ve Lead Stories tarafından analiz edilmişti.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 30 Ağustos 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Pfizer’ın eski bir çalışanı olduğunu iddia eden Karen Kingston’ın aşılarda grafen olduğunu doğruladığı iddia edilmişti. Kingston 1996-1998 arasında Pfizer’de pazarlama alanında çalışmış ama COVID-19 aşısı geliştirme çalışmalarına dahil olmamış biri. Röportajda dile getirdiği yan iddialar ise kanıtlarla uyuşmuyor. Birçok uzman ve aşılara onay veren kuruluş FDA aşılarda grafen oksit olmadığını belirtiyor. 

Sonuç olarak;

Pfizer'in eski bir çalışanının mRNA aşılarında "Grafen" olduğunu doğruladığı iddiası yanlış.