Pfizer Maymun Çiçeği Aşısını Tamamladı mı?
İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 19 Mayıs 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Pfizer’in maymun çiçeği aşısı çalışmalarını tamamladığı iddia edildi

Benzer iddialar sosyal medyada da <a href="https://twitter.com/AhmetKa74047008/status/1527346479572037632">pek</a> <a href="https://twitter.com/ufukcoskunn/status/1527336058802692104">çok</a> kez paylaşıldı.

Önce Tahmin Etmeye Ne Dersin?

Sence bu iddianın doğruluk payı nedir?

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

“Monkeypox” olarak bilinen maymun çiçeği virüsü genellikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere de yayılım gösteren zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir virüs.
Maymun çiçeği virüsünün Batı ve Orta Afrika’nın bazı bölgelerinde enfekte vahşi hayvanlardan olan sıçan, fare ve sincaplar gibi kemirgenler tarafından yayıldığı düşünülüyor. Enfekte bir hayvan tarafından ısırılmak, kanına, vücut sıvılarına, lekelerine, kabarcıklarına veya kabuklarına dokunmak virüsü kapmaya neden olabiliyor. İyi pişirilmemiş enfekte bir hayvanın etinin yenilmesi veya hayvanın derisine dokunulması da enfeksiyon ihtimalini artırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 21 Mayıs 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, virüsün maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas hâlinde bulaşabileceğini belirtti. Virüs vücuda solunum yolu, göz, burun, ağız ve deri sıyrıkları yoluyla girebiliyor. DSÖ yetkilisi maymun çiçeği virüsünün cinsel yolla ve birden fazla partnerle cinsel ilişki sonucunda da bulaş ihtimali olduğunu da ekledi.
Maymun çiçeği virüsü ile enfekte olunduğunda ilk semptomlar 5 ila 21 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Semptomlar genellikle 2 ila 4 hafta içerisinde düzeliyor.

FDA Maymun Çiçeği Virüsü Aşısını Onayladı mı?

Arama motoruna “monkeypox Pfizer FDA” anahtar kelimeleri yazıldığında, “FDA’nın Çiçek hastalığına hazırlık ve mücadele güncellemeleri” başlıklı bir yazısıyla karışılaşılıyor. Bu bilgilendirici yazıda, 24 Eylül 2019 tarihinde 18 yaş ve üzeri yetişkinlerde çiçek hastalığı ve maymun çiçeği hastalığının önlenmesi için Jynneos isimli aşının onaylandığı belirtilmiş. Jynneos tarafından üretilen aşı, maymun çiçeği hastalığının önlenmesi amacıyla FDA tarafından onaylanan tek aşı olma özelliğine sahip. Jynneos isimli aşı Bavarian Nordic tarafından üretiliyor. 21 Haziran 2021 tarihinde ruhsatını aldığı görülüyor. 
Pfizer Maymun Çiçeği Aşısını Tamamladı mı?

Pfizer’in internet sitesi üzerinden basın bültenleri incelendiğinde maymun çiçeği aşısına yönelik herhangi bir bilgi bulunmuyor. Reuters’a konuşan Pfizer temsilcisi Julia Cohen, Pfizer’in şu an geliştirmekte olduğu, FDA tarafından onaylanan ya da yürürlükte olan maymun çiçeği aşısı olmadığını belirtti
FDA’nın da internet sitesinden Jynneos maymun çiçeği aşısı dışında onaylanan herhangi bir çiçek ya da maymun çiçeği aşısı bulunmuyor
İddia daha önce Reuters ve Check Your Fact tarafından da incelenmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Pfizer’in maymun çiçeği aşı çalışmalarını tamamladığı iddia edilmişti. FDA’nın onayladığı maymun çiçeği aşısı Bavarian Nordic tarafından üretilen Jynneos isimli aşı. FDA’nın onay verdiği başka maymun çiçeği aşısı da bulunmuyor. Pfizer temsilcisi de maymun çiçeğine yönelik geliştirilen, FDA tarafından onaylanan ya da yürürlükte olan bir aşılarının bulunmadığını açıkladı.

Sonuç olarak;

Pfizer'in maymun çiçeği aşısı çalışmalarını tamamladığı iddiası yanlış.