Mayıs 2022'nin sonlarında, haziran ayındaki Onur Ayı yaklaşırken ve Rusya'nın aylarca süren Ukrayna işgali sürmekteyken, sosyal medyada yayılan bir görüntüde LGBTI+ bayrağına Ukrayna bayrağının sarı ve mavi renklerinin eklendiği iddia edildi.
Ancak iddialara konu olan bayrak, LGBTI+ topluluğu tarafından kullanılan gerçek bir bayrağı göstermiyor. Görüntü, LGBTI+ topluluğuna dahil olan grupların artan listesi ile alay ve hiciv amaçlı oluşturulmuş ve ilk olarak 22 Mayıs 2022 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından alaycı ifadelerle paylaşılmış. Kullanıcının yaptığı açıklamada Ukrayna bayrağı renklerini kendisinin eklediği de belirtiliyor.
Sahte bayrak o zamandan beri ABD Temsilciler Meclisi Marjorie Taylor Greene de dahil olmak üzere sosyal medyada gerçek sanılarak geniş çapta paylaşıldı. Söz konusu kullanıcı, sonraki paylaşımlarında attığı tweetin ciddiye alınmasını ve bir meclis üyesinin buna inanmasını kendisinin de beklemediğinibelirtmiş.
Ukrayna renklerinin dahil olduğu gurur bayrağı, sosyal medyada bir şaka olarak ortaya çıktı ve herhangi bir resmi LGBTI+ kuruluşu tarafından benimsenmedi. Bununla birlikte, Dublin’deki LGBTI+ Onur Festivali'nin Ukrayna'dan yakın zamanda yerinden edilmiş mültecileri karşılamak için benzer bir bayrak kullandığını belirtmekte fayda var.
Topluluklar tarafından resmi olarak benimsenen ve LGBTI+ hakları hareketlerinin simgesi hâline gelen Pride bayrağının yıllar içindeki değişimine ise bu içerikten ulaşabilirsiniz.
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Pride bayrağına Ukrayna bayrağının renklerinin eklendiği iddia edilmişti. Ancak Ukrayna bayrağının sarı ve mavi renklerinin de eklendiği LGBTI+ bayrağının görüntüsü aslında bir Twitter kullanıcısı tarafından hiciv amaçlı oluşturulmuş. Kullanıcının bayrağı kendisinin oluşturduğunu belirttiği paylaşımlarına ulaşmak mümkün. Orijinal LGBTI+ bayrağında güncel bir değişim bulunmuyor.
Sonuç olarak;
Pride bayrağına Ukrayna bayrağının renklerinin eklendiği iddiası yanlış.