Bir Twitter hesabı tarafından 18 Ekim 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, soğuk algınlığının tedavisinin olmamasının sebebinin onun bir hastalık değil tedavi olmasından dolayı olduğu iddia edildi.
Benzer iddia yabancı sosyal medya hesaplarında da paylaşılmış.
Soğuk Algınlığı Nedir?
Soğuk algınlığı, üst solunum yolunun, çoğu zaman kendiliğinden geçen viral bir enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı havaya veya yüzeye öksürülerek veya hapşırılarak geçen virüs parçacıklarının bir başka kişiye solunum yoluna geçmesi vasıtasıyla bulaşır.
Soğuk algınlığına sebep olan başlıca dört tip virüs vardır. Bunlar rinovirüsler, koronavirüsler, adenovirüsler ve RSV (Respiratuar Sensitiyal Virüs)’dir. En yaygın olarak bulaşan virüs çeşidi ise rinovirüslerdir. Bununla birlikte RSV tipi virüs ise özellikle çocuklarda ve yaşlılarda sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürre gibi ciddi semptomlara yol açabilir.
Soğuk algınlığı genel olarak tıkalı burun veya burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük, hapşırma, yüksek ateş, kulak basıncı, tat ve koku kaybı gibi semptomlara yol açar.
Soğuk Algınlığının Bir Tedavisi Yok mudur?
Soğuk algınlığının net bir tedavisi yoktur. Tedavi sadece enfeksiyonların semptomlarını azaltmak için yapılır fakat enfeksiyonun kendisi tedavi edilemez. Bunun nedeni ise Yale Üniversitesi’nden Dr. Foxman şu şekilde açıklamış:
“Tedavi edilemeyecek kadar hızlı hareket ediyorlar ve doktorlar soğuk algınlığına karşı savaşmak için bizim grip için yaptığımız gibi bir aşı yapamıyorlar.”
Bunun yanında aşı geliştirmenin diğer bir zor tarafı ise rinovirüslerin 160 farklı tipinin olması ve hepsi için ayrı ayrı aşı üretmenin çok zor olmasıdır.
Antibiyotikler bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanılır ve bu nedenle soğuk algınlığı virüslerin neden olduğu bir hastalık olduğundan dolayı onun için antibiyotik kullanmak gereksizdir.
Uzmanlar soğuk algınlığına karşı tedavi olarak bol su alımını, tuzlu su ile gargara yapılmasını, bazı ağrı kesicilerin kullanımını, temiz hava alımını ve dinlenmeyi öneriyor.
Benzer iddiayı Reuters de incelemiş.
İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, soğuk algınlığının bir tedavisinin olmamasının sebebinin soğuk algınlığının bir hastalık değil tedavi olduğu iddia edilmişti. Çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre soğuk algınlığı virüslerin sebep olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu hastalığıdır. Tedavisinin olmamasının sebebi ise soğuk algınlığına sebep olan virüslerin çok hızlı hareket etmesi ve çok farklı tipleri olmasından dolayı aşı üretiminin zor olmasıdır.
Sonuç olarak;
Soğuk algınlığının bir hastalık değil, vücudun bir detoks etme yöntemi olduğu iddiası kısmen yanlış.