Video Bir Direksiyon Eğitmeninin Kaza Yapmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Videosu Çekerken Kaza Yaptığı Anları mı Gösteriyor?
Yanlış Bilgi
İlk yayın :
28 Mayıs 2024
İddia şöyle;
Bir X hesabı tarafından 21 Mayıs 2024’te yapılan paylaşımda yer alan videoda bir direksiyon eğitmeninin kaza yapmamak için dikkat edilmesi gerekenler videosu çekerken kaza yaptığı iddia edildi.
Gönderi, 2.7 milyon görüntülemeye ulaşmış.
İddia YANLIŞ
→ Video, Orta Şerit TV adında bir sosyal medya kullanıcısına ait ve videonun tamamına bu kullanıcının YouTube kanalı üzerinden ulaşmak mümkün.
→ Videonun devamında sürücünün kaza yapmadığı, kaza sesi efektinin sonradan eklendiği görülüyor.
Videonun Devamı İzlendiğinde Sürücünün Kaza Yapmadığı Anlaşılıyor
Bir X kullanıcısı tarafından paylaşılıp kısa sürede yaygınlık kazanan görüntülerde, bir direksiyon eğitmeninin kaza yapmamak için nelere dikkat ettiğini anlatırken kaza yaptığı iddia ediliyor. Videoda ayrıca kaza anında bir çarpma sesi de duyuluyor.
Videonun kaynağını bulmak için videoda yer alan filigranla araştırmaya başlanabilir. Filigranda Orta Şerit TV yazdığı görülüyor. Orta Şerit TV ile ilgili bir arama yapıldığında YouTube ve Instagram hesapları ile karşılaşılıyor. İlgilli kullanıcı YouTube kanalının hakkında kısmına kendisiyle ilgili şu bilgileri paylaşmış:
Eğitmen değilim! her gün 100 km yol yapıyorum. Gördüğüm ilginç olayları paylaşıyorum ve yorumluyorum. Eğitim seviyem ve bilgim sizler kadar, fazlası yok. Arabama road runner ismini koydum. Bazen soruyorlar road runner ne diye, ünlü bir çizgi film karekteridir. Özelliği hızlı, akıllı, sessiz, inatçı ve komik olmasıdır.
Eğitmen olmadığı açıklamasını Instagram hesabı üzerinden de yapan kullanıcının videoları incelendiğinde genelde otomobiller ve trafiğe dair paylaşımlar yaptığı görülüyor. YouTube kanalında, ilgili X gönderisinde yer alan iddia ile paralellik gösteren bir başlığa sahip bir video dikkat çekiyor. Videonun başlığı şöyle: “Kaza Yapmamak İçin Neler Yapıyorum? derken kaza oldu…” 19 Mayıs 2024 tarihli video incelendiğinde, iddiada yer alan görüntülerin kaynağına ulaşılıyor. Bu videonun 2:28 - 2:57 dakikaları arası ilgili X hesabında paylaşılarak direksiyon eğitmeninin kaza yaptığı iddia edilmiş. Ancak videonun devamı, özellikle 2:58 - 3:20 dakikaları arası, izlendiğinde bir kaza yaşanmadığı, iki arabanın da yollarına devam ettiği görülüyor. 10 dakikalık videonun tamamı izlendiğinde de herhangi bir kaza yaşanmadığını görmek mümkün. Ancak videoyu çeken kişi videonun beşinci dakikasında videonun başlığına kaza yaptığını yazarak izlenme sayısını arttıracağını söylemiş. Böylece videoya yanıltıcı bir başlık attığını kabul etmiş.
Bu YouTube videosunun yorumlarını incelendiğinde bazı kullanıcıların Orta Şerit TV’nin Instagram hesabındaki tanıtım videosu üzerinden videonun tamamını izlemek üzere YouTube kanalına geldiklerin bilgisi yer alıyor. Kullanıcı, Instagram hesabında videonun ilgili kısmını kesip kaza sesi efekti ekleyerek kullanıcıları yanlış bir şekilde, daha fazla görüntüleme almak için yönlendirmiş.
Sonuç olarak;
Videonun bir direksiyon eğitmeninin kaza yapmamak için dikkat edilmesi gerekenler videosu çekerken kaza yaptığı anları gösterdiği iddiası yanlış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Fotoğraf ABD’ye Ait Bir Uçak Gemisine Yapılan Saldırıdan Sonra mı Çekildi?
Küresel Terörizm Endeksinde Türkiye’nin Yeri
Türkçede “Arkadaş” Kelimesi, Türklerin Savaş Sırasında Sırtlarını Dayadıkları “Arka-Taş”tan mı Geliyor?
Orta Parmak Göstermenin İngiliz ve Fransızlar Arasındaki Yedi Yıl Savaşlarından Sonra Ortaya Çıktığı İddiası Doğru mu?
Video Japonya’da 1980 Yılında Bir TV Programında Yayınlanan Akıllı Telefonu mu Gösteriyor?
Video İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Helikopterinin Düştüğü Anı mı Gösteriyor?
Görseller İran Cumhurbaşkanı’na Ait Düşen Helikopterin Enkazını mı Gösteriyor?
Video Beyaz TV’deki Canlı Yayın Kazasını mı Gösteriyor?
Görseldeki Tramvay Kazasının Güncel Olduğu İddiası Doğru mu?
İETT Otobüsünün Üst Geçide Sıkıştığını Gösteren Video Güncel mi?