İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videonun, çığdan çocuklarını bırakıp kaçan bir babayı gösterdiği iddia edildi.

Video, Turist Filminden Bir Sahne

Bir Instagram hesabının “gelen çığın son ana kadar kontrollü olduğunu savunan baba, işler kontrolden çıkınca çocukları bırakıp kaçalı 7 yıl oldu.” notu ile paylaştığı video, kullanıcılar tarafından gerçek bir olay olduğu düşünülerek paylaşılıyor. Görüntüler, 2014 Norveç yapımı Force Majeure (Turist) filminin en dikkat çekici sahnelerinden biri. 
Ruben Östlund’un yönettiği film, kış tatili için Fransa Alpleri’ni seçen İsveçli bir aileyi konu ediyor. Aile kaldıkları lüks otelde tatillerinin ikinci gününde, bu incelemenin konusu paylaşımda belirtildiği gibi trajik bir olay yaşıyor. Öğle yemeği yedikleri sırada başlayan çığ felaketine karşı Tomas (baba) ilk etapta çığın kontrol altında olduğunu öne sürerek tepkisiz kalıyor, çığın boyutu gitgide arttığında ise ani bir refleks ile çocuklarını bırakıp kaçıyor.
Sahnenin bu bölümü, filmin fragmanında da yer alıyor. Bu sayede tersine görsel ve video arama motorları yoluyla görüntülerin kurgu olduğunu anlamak mümkün.
Paste Embed Code for AMP
İlk gösterimini Cannes Film Festivali ‘Belirli Bir Bakış’ kategorisinde gerçekleştiren filmin yönetmeni Östlund, Tomas’ın yaşadığı durumu kurgularken 2012’de Costa Concordia’da yaşanan felaketten ilham aldığını söylüyor. Concordia’yı en son terk eden kişi olmadığı için eleştirilen kaptan, Tomas’ın yaşadığına benzer bu durumdan sonra cankurtaran sandalına binmediğini, sandala düştüğünü iddia etmişti.  
Olay, yarattığı travmadan başka bir kayba sebep olmazken çiftin evliliği Tomas’ın kaçma refleksinin etkisiyle zorlu bir sürece giriyor, seyirci filmin kalanında Tomas’ın aile içindeki rolü ve itibarını tekrar kazanma çabalarına tanık oluyor.
Filmin senaryosu bakımından doğru, fakat eksik bir açıklama ile paylaşılan gönderi, olayın kurgu olduğunun fark edilememesine yol açtı. Görüntüler gerçek olduğu düşünülerek yayılmaya devam ediyor.
Doğruluk Payı’nın kurgu olduğu fark edilmeden yayılan film sahnelerini incelediği diğer doğruluk kontrollerine bağlantılar üzerinden ulaşmak mümkün.
Görüntüler daha önce Malumatfuruş ve Teyit tarafından da incelenmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Instagram hesabı tarafından paylaşılan videonun çığ felaketinden çocuklarını bırakıp kaçan bir babayı gösterdiği iddia edilmişti. Filmin senaryosu bakımından doğru fakat eksik bir açıklama ile paylaşılan gönderi, olayın kurgu olduğunun fark edilememesine yol açmış. Video, 2014 Norveç yapımı Force Majeure filminin bir parçasını gösteriyor. Kurgu olayda bir baba, gelen bir çığ felaketinden ani bir refleks ile çocuklarını bırakıp kaçıyor. 

Sonuç olarak;

Bir çığ felaketinden çocuklarını bırakıp kaçan bir babayı gösteren videonun gerçek bir olay olduğu iddiası yanlış.