Bir X hesabı tarafından 14 Eylül 2023 tarihinde yapılan paylaşımda videonun Libya’da meydana gelen sel felaketinde çekildiği iddia edildi.
Gönderi 1070’den fazla görüntülenme almış.
Libya’da Fırtına Büyük Yıkıma Neden Oldu
10 Eylül 2023 tarihinden bu yana Libya'nın doğusundaki Derne şehrinde etkili olan Daniel Fırtınası, şiddetli yağışlar ve sel nedeniyle büyük bir felakete yol açtı. Libyada son 40 yılda kaydedilen en yüksek yağış miktarı olarak kayıtlara geçen şiddetli yağışlar sonucunda tahminlere göre en az 6 bin kişi hayatını kaybetti ve 10 bin kişi ise kayıp olarak bildirildi. Libya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Harraz, sel felaketinin Derne şehrinde sadece 5 bin 200 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı, ancak Kızılhaç kayıp kişi sayısının 10 bine ulaştığını duyurdu. Derne Vadisi Nehri aşırı yağışlar nedeniyle taştı ve iki barajı ve köprüleri yıkarak şehre su taşıdı.
Sosyal medyada da bu felakete ilişkin görüntüler sıklıkla paylaşılıyor. Bu iddialardan biri de sel sularının kente aktığını gösteren video.
Video Japonya’da Çekilmiş
Videodan alınan ekran görüntüsü arama motorunda tersine aratıldığında BBC tarafından 4 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan bir habere ulaşılıyor. Haberin detayında Japonya’nın Shizuoka eyaletinin Atami şehrinde sağanak yağışın ardından meydana gelen heyelan sonucunda çok sayıda evin sular altında kaldığı bilgisi veriliyor.
Youtube üzerinden heyelana ilişkin görüntülere de ulaşmak mümkün. İki yıl önce Japonya’daki bir haber kanalı tarafından Youtube’a yüklenen videonun açıklamasında Shizuoka eyaletinin Atami şehrinde büyük ölçekli heyelan meydana geldiği ifadeleri yer alıyor. Bu heyelanda 20’den fazla kişinin kayıp olduğu ve iki kişinin hayatını kaybettiği detayı da verilmiş.
İddia YANLIŞ
Bir X hesabı tarafından yapılan paylaşımda videonun Libya’da meydana gelen sel felaketinde çekildiği iddia edilmişti. Söz konusu video 3 Temmuz 2021 tarihinde Japonya’nın Atami şehrinde aşırı yağışlar sonrası meydana gelen heyelan sırasında çekilmiş.
Sonuç olarak;
Videonun Libya’da meydana gelen sel felaketinde çekildiği iddiası yanlış.