İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 24 Eylül 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun Gazze’de hayatını kaybeden çocukların naaşını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
Sosyal medyada yayılan video, Gazze'deki son olaylarla ilgili değil.
Video 2013 yılında Suriye'deki Guta Katliamı sonrası hayatını kaybeden çocukları gösteriyor.
Video Gazze'deki Son Olaylarla İlgili Değil 
İsrail - Hamas Savaşı, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam ediyor. Bu süreçte İsrail - Hamas savaşı ile ilgili pek çok dezenformatif bilgi ile karşılaşıldı. Bu yanlış bilgiler çoğunlukla asılsız, bağlamından koparılmış ya da güncel olmayan video ve fotoğraflar olarak karşımıza çıktı. 
Sosyal medyada yayılım gösteren bir video da, Gazze’den olduğu iddiası ile pek çok farklı hesap tarafından paylaşıldı. Videoda, yere sırayla dizilmiş cansız bedenler olduğu görülüyor. Bir X hesabı tarafından bu video #GazzedeKatliamVar etiketi ile paylaşılmış. Başka bir hesap tarafından da aynı video “Filistin’de her gün çocuklar katlediliyor” açıklaması ile paylaşılmış. Fakat görüntüler Filistin’den değil. Video 2013 yılında Suriye’de yaşanan Guta Katliamı sonrasında hayatını kaybedenleri gösteriyor.
2013 yılında Doğu Guta’da, Suriye rejimi tarafından düzenlenen bir kimyasal silah saldırısı sonucu birçok kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırı, 21 Ağustos 2013'te sivillere yönelik sarin gazı kullanılarak yapılmıştı. Suriye rejimi kimyasal silah kullanımını reddederken, Birleşmiş Milletler’in konuya ilişkin yayımladığı araştırma raporunda bölgede sarin gazı içeren roketlerin kullanıldığı belirtilmişti. Kullanılan roket ve fırlatıcıların Suriye hükümetine ait silah envanterindekiler ile uyuşması, muhalif grupları suçlayan Suriye rejimini “Guta Katliamı’nın” baş şüphelisi haline getirdi. Uluslararası alanda büyük yankı uyandıran bu olay, Suriye'deki iç savaşın en trajik anlarından biri olarak tarihe geçti.

İddiada yer alan videonun ilk saniyelerinde sol üst köşede, Arapça “2013 - Doğu Guta” yazısı beliriyor. Videodan alınan kesitler tersine görsel arama ile aratıldığında, bir Youtube kullanıcısı tarafından paylaşılan videoya ulaşılıyor. 

Video “Guta’da Esed tarafından yapıldığı kimyasal saldırı” başlığı ile paylaşılmış. İddia konusu olan video, bu videodaki bazı kesitler ile aynı. Videonun sol üst köşesinde Suriye odaklı haberler üreten Orient News’in filigranı bulunuyor. Videonun bağlamını doğrulamak için Orient News’in videolu paylaşım yaptığı platformlarda “Doğu Guta” ve “ Kimyasal” kelimeleri ile arama yapıldığında, Youtube kanalında videonun orijinali bulunabiliyor.

Video 21 Ağustos 2018 tarihinde “Doğu Guta'daki kimyasal katliamın ilk kez ortaya çıkan sahneleri” anlamına gelen bir başlık ile paylaşılmış. 2.41 saniye uzunlukta olan paylaşım, iddiaya konu olan videonun uzun hali. 

İddia videosunun sol alt köşesinde yer alan Syrian Revolution Archive, 2023 yılında Telegram kanalında Filistin ve Suriye’deki çocuk ölümlerinin karıştırılmasıyla ilgili bir paylaşım yapmış.
“Bu fotoğrafların, 21 Ağustos 2013 tarihinde Şam kırsalındaki Doğu Guta'da, yarısı çocuk ve kadın olmak üzere 1.400'den fazla sivilin hayatına mal olan kimyasal katliama ait olduğunu bilmenizi isteriz. Suriye ile sevgili Filistin arasındaki resimler birbirine çok benziyor. Çocuklarımız bireysel olarak değil, grup halinde bu şekilde ölüyor.” Paylaşılan fotoğraflardaki mekan ve bedenlerin, videodaki ile örtüştüğü görülüyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Gazze'de hayatını kaybeden çocukları gösterdiği iddiası yanlış.