İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 11 Ocak 2024 tarihinde paylaşılan videodaki sahilin Kızıldeniz’de Hz. Musa’nın Firavun II. Ramses’ten kaçmak için kavmine geçit açtığı yer olduğu, geçidin yılda iki kez ortaya çıktığı ve sonra kaybolduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Görüntüler Kızıldeniz’den değil, Çin’in Dongshan kasabasından.
→ Sahil yılda iki kez değil, gelgitlere bağlı olarak oluşuyor.
Görüntüler Çin’den
Paylaşılan videoda, insanların yürüdüğü plajın her iki tarafında deniz ve arka planda tepeliklerden oluşan bir ada görünüyor. Arama motorları üzerinden tersine görsel arama araçlarıyla araştırıldığında ‘Dongshan’, ‘Fujian’ ve ‘fishbone sandbar’ anahtar kelimelerine ulaşılıyor. Bu anahtar kelimelerle tekrar arama yapıldığında Youtube platformunda ‘New China TV’ kanalının içeriğinde iddia paylaşımındaki yer alan farklı açılardan çekilmiş görüntüler yer alıyor. 
Trip.com adlı tatil sitesinde Fishbone Shoal adında, iddia paylaşımındaki görüntülerle uyuşan görsellere rastlanıyor. Sitede yer alan konum bilgilerine göre, görüntülerde bulunan sahil Kızıldeniz’de değil, Çin’in Fujian bölgesindeki Zhangzhou şehrinin Dongshan kasabasında bulunan Qixia köyünde. 
Video Çin devlet medyası bünyesinde çalışan ve Çin ile ilgili kültürel paylaşımlar yapan ‘China Plus Culture’ adlı onaylanmış Facebook hesabından 5 Kasım 2021 tarihinde de paylaşılmış. Paylaşımın açıklama bölümünde yine Fujian’ın Dongshan adası ve ‘fishbone-shaped sandbank’ ifadeleri yer alıyor. 
İddiada paylaşılan videonun bir bölümünde, arka planda sahilin karşısında bulunan küçük kara parçalarına benzer görüntüler de görüntülerin konumunun Çin’den olduğunu doğruluyor. Dongshan adasının güney batısında yer alan sahil görüntüleri ile haritalar üzerinden karşılaştırma yapıldığında, haritada sahilin çevresinde deniz çiftlikleri yapılarının görüntülerine rastlanıyor.

Oluşan sahilin ise yılda iki kez ortaya çıktığı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyor. Sahilin oluşumu ay ve güneşin konumlarından kaynaklanan gelgit oluşumuna bağlanıyor. 
İddia daha önce Telugu Post ve India Today tarafından da analiz edilmiş.

Sonuç olarak;

Videonun Hz. Musa'nın Firavun II. Ramses'in ordusundan kaçmak için kavmine geçit açtığı yeri gösterdiği iddiası yanlış.