Bir X hesabı tarafından 9 Haziran 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun İspanya tribünlerinin Gazze’ye destek vermek için koreografi hazırladığını gösterdiği iddia edildi.
Video çeşitli haber siteleri tarafından da kullanıldı.
İddia YANLIŞ
→ Video Afrika Şampiyonlar Ligi finalinin ilk ayağında Mısır temsilcisi Al-Ahly ile Tunus temsilcisi Esperance arasında oynanan karşılaşmayı gösteriyor.
→ Hammadi Al-Agrabi Stadında oynanan karşılaşma öncesinde Esperance takımının taraftarları Gazze’ye desteklerini dile getirmek için koreografi hazırlamış.
Video İspanya’da Değil, Tunus’ta Kaydedilmiş
İsrail ile Filistin arasındaki savaş birçok kişi tarafından protestolara neden oluyor. Bu protestolar zaman zaman futbol sahalarına da yansıyor. Dünya üzerindeki bazı takımların taraftarları yaşanan savaşın yıkımını daha fazla kişiye duyurmak için futbol sahnesini kullanıyor.
Videodan alınan görüntü tersine görsel arama metoduyla aratıldığı zaman Instagram’da koreografi anında çekilmiş bir görüntüye denk gelmek mümkün. Instagram platformunda paylaşılan görsel de yine arama motorlarında aratıldığı zaman X platformu üzerinde 19 Mayıs 2024 tarihinde yapılan bir paylaşıma ulaşılabiliyor.
Paylaşım’da Videonun Afrika Şampiyonlar Ligi finalinde Tunus’un Esperance takımının taraftarlarının hazırladığı koreografi olduğu ifade ediliyor.
Google’da iki takımın adı aratıldığı zaman Afrika Şampiyonlar Ligi Finalinde karşı karşıya geldikleri görülüyor. Söz konusu videonun ise 18 Mayıs’ta oynanan ilk maçta kaydedildiği ifade ediliyor.
Söz konusu iddiadaki videoya dikkatli bakıldığı zaman koreografi içerisinde üzerinde logo olan sarı kırmızı formalı arkasında filistin bayrağı taşıyan birisinin resmedildiği fark ediliyor. Forma giydirilmiş ve Filistin bayrağı taşıyan insan görselindeki logo ile Esperance’nin logosu karşılaştırıldığı zaman birbiri ile uyum gösterdiği anlaşılıyor.
Konuyla ilgili daha fazla detaya ulaşabilmek için arama motorunda ‘Esperance Tifo Gazza’ araması yapıldığı zaman YouTube platformu üzerinde birçok kanal tarafından olayla ilgili videolara denk gelmek mümkün. Ayrıca, birçok haber sitesinin de konuyu haberleştirdiği görülüyor.
Aynı şekilde Getty Images üzerinden arama yapıldığında ise hem maçla ilgili hem de koreografi ile ilgili pek çok fotoğraf bulunabilir.
İddiadaki koreografi ile Getty Images’te fotoğrafı çekilen koreografiin aynı olduğu görülüyor.
Sonuç olarak;
Videonun İspanya tribünlerinin Gazze’ye destek vermek için koreografi oluşturduğunu gösterdiği iddiası yanlış.