Yazar:
Gül Hür
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 1 Aralık 2024’te yapılan bir paylaşımda yer alan görüntülerin Rusya Hava Kuvvetleri’nin İdlib’e mühimmat taşıyan bir HTŞ konvoyunu vurduğu anları gösterdiği iddia edildi

İddia YANLIŞ
Video 2021 yılında Ali Javanmardi adındaki bir gazeteci tarafından paylaşılmış.
Javanmardi videoyu İsrail’in Hizbullah’ın ekipmanlarını imha ettiği notuyla paylaşmış.
Video 2021 Yılında İsrail’in Hizbullah Depolarını Vurduğu Anları Gösteriyor
27 Kasım 2024'te, Halep'in batı kırsalında Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplar, Esad rejimine karşı kapsamlı bir operasyon başlatarak birçok stratejik noktayı ele geçirdi. Rejim güçlerinin muhaliflere karşılık vermesiyle çatışmalar şiddetlenirken, sivil kayıplar da yaşandı. Halep'in muhaliflerin kontrolüne geçmesi, Suriye'nin ve Esad rejiminin geleceğini dünya kamuoyunun yakından takip ettiği bir gündem maddesi haline getirdi. Öte yandan, bu çatışma ortamı sosyal medyada yanlış bilgilerin yayılmasına da zemin hazırladı. Özellikle eski tarih veya farklı coğrafyalardan görsel materyallerin paylaşılması, çatışmalara dair doğru bilgi edinmeye çalışan kamuoyunun karşısına sıkça çıkıyor. Söz konusu X paylaşımında yer alan video da bu tür yanıltıcı paylaşımlara bir örnek olarak öne çıkıyor.
İlgili paylaşımda yer alan video, Rus Hava Kuvvetleri’nin İdlib’e mühimmat taşıyan bir HTŞ konvoyunu vurduğu anları gösterdiği iddiasıyla paylaşılmış ve çok kısa bir sürede yüksek etkileşimlere ulaşmış. Sosyal medyada paylaşılıp doğruluğundan şüphe duyulan görsellerin tersine görsel arama yapılarak aratılması, genelde görselin kaynağına dair fikir edinilmesine yardımcı oluyor. Videonun ilk karesinden alınan bir ekran görüntüsünün Google Lens üzerinden aratılmasıyla görselin eski tarihli olduğu sonucuna ulaşılabilir. Arama sonuçlarında aynı videonun 9 Mart 2021 tarihli bir X gönderisinde paylaşıldığı görülüyor. Ali Javanmardi isimli bir kullanıcı bu videoyu şu açıklama ile paylaşmış:
Javanmardi bu ilk paylaşımın ardından konu ile ilgili 11 tweet daha paylaştığı bir tweet zinciri yaparak her paylaşımında İsrail, İran ve Hizbullah’a dair birtakım yorumlarda bulunmuş. Bu paylaşımları yapan Javanmardi, İran asıllı bağımsız bir gazeteci ve Avatoday medya ağının kurucusudur. Daha önce 13 yıl boyunca Voice of America için muhabirlik yapmıştır. Javanmardi ayrıca bir Telegram kanalı yöneterek bu platform üzerinden İran ve Orta Doğu'daki güncel gelişmeleri takipçileriyle paylaşıyor.
Sonuç olarak videonun Suriye’de yaşanan güncel çatışmalarla bir ilgisi bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Videonun Rus Hava Kuvvetleri’nin İdlib’e mühimmat taşıyan bir HTŞ konvoyunu vurduğu anları gösterdiği iddiası yanlış.