İddia şöyle;

Bir Twitter hesabının 10 Ekim 2023’te paylaştığı videonun, İsrail’in Hamas ile savaşına dair sahte görüntüler üretildiğini gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Video, Filistin yapımı bir kısa filmin perde arkasını gösteriyor.
→ 2022 yapımı “Empty Space” filmi, 14 yaşında İsrail’de hapse giren ve akıl sağlığını yitiren Filistinli Ahmed Manasra’nın hayatını anlatıyor. 
Görüntüler Filistin Yapımı Bir Kısa Filme Ait
7 Ekim 2023 Cumartesi günü erken saatlerde, Gazze’de etkin Hamas silahlı gruplarının, İsrail’e saldırısıyla başlayan İsrail-Hamas Savaşı sürüyor. Gelişmeler çatışmaların ilk gününden itibaren tüm gündemin ilk sırasında. Sosyal medyada İsrail-Hamas çatışmalarından olduğu öne sürülerek yapılan paylaşımlar büyük bir hızla yayılabiliyor.
Dolaşımda olan bir iddiaya göre, bu incelemenin konusu görüntüler İsrail tarafından “Filistinlilerin öldürdüğü İsrailli çocuk” temalı, sivil ölümlerini taklit eden sahte görüntüler oluşturulduğunu gösteriyor.
Tersine görsel arama motorlarıyla yapılan bir araştırma ise görüntülerin Filistin yapımı, Empty Space adında bir kısa filmin çekimleri sırasında kaydedildiğini ortaya koyuyor. Filmin prodüksiyonunu üstlenen “Awawdeh Production”un TikTok hesabında, aynı görüntüler yer alıyor. Video 21 Nisan 2022’de TikTok’a yüklenmiş.

“Empty Space”, Filistinli Ahmed Manasra’nın Hayatını Anlatıyor

Awni Eshtaiwe’nin yönetmenliğini yaptığı Empty Space, Kudüs’ün kuzeyindeki Beyt Hanina’da yaşayan ve o dönem 13 yaşında olan Ahmed Manasra adlı Filistinli bir çocuğun hapsedilmesinin sebeplerini konu alıyor. Manasra, Ekim 2015’te 15 yaşındaki kuzeni ile birlikte işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Pisgat Ze'ev’de iki İsrailliyi bıçaklamakla suçlanmıştı. Kuzeninin olay yerinde vurularak öldürüldüğü, Ahmed'e bir araba çarptığı, İsrailli bir kalabalık onunla alay ederken başından ciddi şekilde yaralandığı biliniyor. Filmin Youtube’a yüklenen fragmanın 1:10. dakikasında da iddiaya konu bu sahne görülüyor.

Birleşmiş Milletler, Ahmed Manasra’nın ciddi akıl sağlığı problemleri ile boğuştuğunu vurgulayarak, salıverilmesi adına filmin çekildiği 2022 yılında İsrail’e bir duyuruda bulunmuştu. İsrail mahkemeleri ise bu talebi reddetmişti.
İsrail-Filistin çatışmaları kapsamında zaman zaman tekrar dolaşıma giren iddia daha önce Reuters tarafından da incelenmiş.

Sonuç olarak;

Videonun, İsrail’de “Filistinlilerin bir çocuğu öldürdüğünü gösteren” sahte görüntüler üretildiğini gösterdiği iddiası yanlış.