İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 7 Ekim 2024 tarihinde yapılan paylaşımda, videonun Gazze ve Lübnan’dan gelen füzelerle İsrail’in başkenti Tel Aviv’e yapılan saldırıyı gösterdiği  iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Video 7 Ekim 2023 tarihinde kaydedilmiş.
Video İsrail’in başkenti Tel Aviv’de değil, Ashkelon’da çekilmiş.
Video Ashkelon’da Kaydedilmiş
İsrail, son aylarda hem Gazze’de hem de Lübnan’da askeri operasyonlarını yoğunlaştırmış durumda. Gazze’de Hamas’a karşı yürütülen hava saldırıları ve kara operasyonları, örgütün silah kapasitesini zayıflatmayı hedeflerken, siviller arasında büyük kayıplara yol açıyor. Aynı zamanda Lübnan’daki Hizbullah’ın roket saldırılarına karşılık olarak İsrail, Lübnan’ın güneyine yönelik ağır bombardımanlar gerçekleştiriyor. İsrail’in bu iki cephedeki harekatları, bölgedeki güvenlik dengelerini sarsarken, uluslararası toplumu da artan bir bölgesel savaş endişesiyle karşı karşıya bırakıyor. Çatışmalar sürerken sosyal medyada bölgeden güncel olarak geldiği iddia edilen birçok video ve fotoğraf dolaşıma girmiş durumda.
Dolaşıma sokulan videoyu görsel arama yoluyla yapılan aramada birçok haber sitesine ulaşılabiliyor. Kısa bir internet araştırmasıyla ile de farklı  sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlara ulaşmak mümkün. 

Söz konusu videodaki ekran görüntüleri kullanılarak yapılan görsel aramada farklı haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında geçen yıl ekim ayında yapılan paylaşımlara ulaşmak mümkün. Bulduğumuz bu paylaşımların ardından kısa bir internet araştırması ile İsrail medyasından The Times of Israel adlı haber sitesinin 7 Ekim 2023 yılında Hamas’ın saldırısı sonrası Ashkelon’daki saldırı hakkında yapılan habere ulaşılabiliyor. Haberi detaylı incelediğimizde ise haberin detaylarında Ashkelon’daki saldırılardan gelen videoları gösteren bir X bağlantısı eklenmiş. Bu bağlantıya tıkladığımızda iddiadaki videonun aynısı olan ve Askhelon’daki bir siteye Hamas’ın saldırıyı başlattığı ilk gün olan 7 Ekim’de ateşlenen roketlerden biri olduğuyla ilgili paylaşıma ulaşmak mümkün.

Arama genişletildiğinde ise Ashkelon’da siteye düşen roketin oluşturduğu yangının farklı bir noktadan çekilmiş görüntüsüne ulaşılabiliyor.  

X platformu içindeki aramayı genişlettiğimizde Kyiv Post isimli bir hesabın 7 Ekim 2023 tarihinde yaptığı paylaşıma ulaşmak mümkün. Bu paylaşımın içinde 4 adet video bulunuyor ve bu videolardan bir tanesi ise iddiaya konu olan video, yapılan paylaşımda ise “CNN’in haberine göre İsrail Savunma Kuvvetleri Hamas’ın sızması sonrası savaş alarmına geçti.” yazıyor. 

Paylaşımda CNN’in belirtilmesi sonrası yaptığımız internet aramasında, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın başladığı günden gelişmeleri paylaştığı ve ilk gün Ashkelon’daki saldırılar ile ilgili CNN’in haber yaptığına ve haberin detaylarına ulaşmak mümkün. Bu sitenin içinde ise bazı saldırı videoların birleştirildiği ve sitenin sağ köşesine yerleştirildi görülebiliyor. Birleştirilen videoyu izlediğimizde ise iddiaya konu olan videonun da içinde bulunduğu (00.38- 00.43) ve Ashkelon’dan kaydedildiği belirtilen video kesitine ulaşmak mümkün.  

Sonuç olarak;

Videonun İsrail'e yapılan füze saldırısını gösterdiği iddiası yanlış.