Bir Instagram hesabı tarafından 6 Haziran 2023 tarihinde yapılan paylaşımda videonun Japonya’da 9 büyüklüğünde depremi gösterdiği iddia edildi.
İddia daha önce pek çok farklı sosyalmedya hesabı tarafından da paylaşılmış.
Japonya’da 9 Büyüklüğünde Deprem Oldu mu?
Japonya, Pasifik Plakası, Filipin Deniz Plakası, Okhotsk Plakası ve Avrasya Plakası olmak üzere birkaç tektonik plakanın buluştuğu bir bölgede yer alıyor. Japonya’da yılda ortalama bin 500 deprem yaşanıyor ve bu yaklaşık 160’ı 5 ve üzeri büyüklükteki depremlerden oluşuyor.
Japonya’daki en bilinen deprem 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen Büyük Tohoku Depremi’ydi. 9 büyüklüğündeki bu deprem Japonya’da şimdiye kadar kaydedilmiş en büyük deprem olarak kayıtlara geçti. 15 binden fazla insan hayatını kaybederken milyon dolarlık hasara neden olan tsunami de meydana geldi.
Japonya uzun bir deprem geçmişine sahiptir ve ülkede bu deprem felaketlerinin neden olduğu zararı azaltmak için bir dizi önlem uygulanıyor. Bu önlemler depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesi, erken uyarı sistemleri geliştirmeyi ve iyi eğitimli acil durum müdahale ekiplerini içeriyor. Depreme daha dayanıklı yapıların inşa edilmesi için kullanılan sismik izolasyon sistemi de Japonya’da yaygın olarak kullanılıyor. Sismik izolasyon yöntemi, yapı mühendisliğinde depremlerin binalar ve altyapı üzerindeki etkilerini azaltmak için kullanılan bir yöntem. Bu yöntem, esnek izolasyon cihazları veya yataklarını yapı ile temel arasına yerleştirerek mekanik olarak ikisini birbirinden ayırmayı amaçlıyor. Sismik izolasyon, deprem sırasında binayı yer hareketinden izole ederek, yapının ayrı ve bağımsız bir şekilde hareket etmesine olanak tanır, bu da binanın potansiyel hasarlardan korunmasını sağlar.
Video Dijital Araçlarla Değiştirilmiş
Paylaşımdaki videonun Japonya’da 9 büyüklüğünde olan bir depremde sismik izolasyon yöntemi kullanılarak inşa edilmiş bir yapının esnekliğini gösterdiği iddia edilmiş. Video dikkatle incelendiğinde deprem nedeniyle sallandığı iddia edilen binanın üzerinde “Lansum Square” tabela yazdığı görülüyor. Youtube üzerinden videonun aslına ulaşmak için “ Lansum Square Earthquake” anahtar kelimeleri aratıldığında iddiadaki videonun yer aldığı görülüyor.
Videonun açıklamasında “Lansum Meydanı Uçan Bina Düzenlenmiş Iskathota, Vizag” ifadelerinin yer aldığı görülüyor. Video, 24 Aralık 2022 tarihinde Jathin Nag isimli bir hesap tarafından Youtube’a yüklenmiş. Kullanıcının Instagram hesabında da aynı videonun yer aldığı görülüyor. Instagram postunun açıklamasında “Isukathota’da trafik ışığını beklerken bu binayı gördünüz mü?” ifadeleri bulunuyor. Jathin Nag isimli hesabın biyografisinde VFX artist, 2D İllüstrasyonlar, animasyonlar ve 3D/ Yapay Zeka işleri açıklamasıda bulunuyor. Bu video dijital araçlar kullanılarak manipüle edilmiş. Videonun üzerine eklenen ses ise NASA’nın Artemis 1 roket fırlatması videosundan alınmış.
Isukathota Hindistan’ın Visakhapatnam şehrinin Maddilapalem semtinde yer alan bir bölge. Videoda yer alan “Lansum Square” isimli binanın internet sitesi de bulunuyor ve adresi Hindistan’ın Visakhapatnam şehrini gösteriyor.
İddia YANLIŞ
Bir Instagram hesabı tarafından yapılan paylaşımda videonun Japonya’da 9 büyüklüğünde depremi gösterdiği iddia edilmişti. Söz konusu video Hindistan’da bir görsel düzenleme sanatçısı tarafından dijital araçlarla manipüle edilerek hazırlanmış. Japonya’daki depremle bir ilişkisi bulunmuyor.
Sonuç olarak;
Videonun Japonya'daki 9 büyüklüğündeki depremi gösterdiği iddiası yanlış.