İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 23 Haziran 2024 tarihinde paylaşılan videoda Amerika’da bir tavuğun mutasyon geçirdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Video görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirilmiş.
→ Videonun orijinali tavuğun bahçedeki elmayı yiyebilmek için zıpladığı görülüyor.
Video Görsel Manipülasyon Yöntemiyle Değiştirilmiş
Sosyal medyada sıkça karşılaşılan yanlış bilgi türlerinden biri, videoların bağlamından koparılarak yeniden sunulması. Bu tür videolar, orijinal bağlamından çıkarılarak veya kasıtlı olarak manipüle edilerek yanlış bilgi yaymak amacıyla kullanılabiliyor. İnternet kullanıcılarının videoları bu şekilde yaymasının çeşitli sebepleri bulunuyor. Bu sebeplerin başında, ilgi çekici içeriklerle daha fazla etkileşim ve beğeni toplama isteği geliyor. 
Etkileşim için yapılan paylaşımlar, diğer internet kullanıcıları tarafından iyi niyetle yeniden paylaşılabiliyor. Bu tür videoların sosyal medyada hızla yayılarak popüler hale geldiği için doğruluğunu kontrol etmek ve yanlışlamak, etkileşim amacıyla yanlış bilgi üretiminin önüne geçmek için önem taşıyor.
23 Haziran 2024 tarihinde Instagram platformunda paylaşılan videoda mutasyona uğradığı iddia edilen bir tavuğun görüntüleri paylaşılmış. Videoda tavuğun ayaklarının yerine yengeç ayaklarına benzer kemikli bir yapı görülüyor. Tavuğun ağaca uzandığı sırada “bacaklarında” tendon veya kas benzeri bir yapı görülmesine rağmen eski konumuna döndüğünde bu yapıların ortadan kaybolduğu görülebilir. 
Görüntülerdeki bu uyuşmazlık, videonun görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirilmiş olabileceği şüphesi uyandırıyor. Videodan alınan kesitler arama motorları üzerinden tersine görsel arama yöntemiyle araştırıldığında 2019 yılında Daily Mail tarafından paylaşılan haber yazısına ulaşılıyor. 

Habere göre; İngiltere’nin Norfolk bölgesinde yer alan Diss kentinde yaşayan Melissa Baker görüntüleri kayda alan kişi. Baker’a ait olan Bertha adındaki tavuk, bahçedeki elmayı yiyebilmek için zıplıyor. Videonun orijinali 2019 yılında Facebook’ta kümes hayvanlarıyla ilgili paylaşım yapan bir grupta paylaşılmış. Viral olan videodan kesitler alınarak GIF formatında içerik de üretilmiş.
Paste Embed Code for AMP
Videonun 2019 yılında sosyal medyada viral olmasının ardından, video mizah amaçlı olarak görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirilmiş. Değiştirilmiş video ilerleyen zamanlarda Youtube, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında yayılım göstermiş. 

Sonuç olarak;

Videonun mutasyona uğrayan bir tavuğu gösterdiği iddiası doğru değil.